U trendu

Premijere pet serija na programu 27. Sarajevo Film Festivala

SARAJEVO – Pet najnovijih dramskih serija – „Kljun“, „Vreme zla“, „Nečista krv“, „Crna svadba“ i „Zlatni dečko“ – biće prikazano u sklopu programa Pretpremijere Serije na 27. Sarajevo Film Festivalu, koji će se održati od 13. do 20. avgusta, saopštili su danas organizatori događaja.

Ovaj program će biti otvoren prikazivanjem kriminalističke serije „Kljun“ rediteljskog dvojca Jelene Gavrilović i Uroša Tomića, koja prati život mlade detektivke sa parapsihološkim moćima.

Uloge u ovom ostvarenju tumače Ivana Vuković, Drena Mršić, Ljiljana Blagojević, Mičko Ljubičić i Filip Đurić.

Prethodni projekat Gavrilović i Tomića, serija „Grupa“, imala je svoju premijeru u programu Pretpremijere Serije na 25. Sarajevo Film Festivalu, a takođe je i prva je srpska serija čija je globalna distribucijska prava otkupila vodeća izraelska medijska kompanija „Kešnet internešnl“.

Festivalska publika imaće priliku da pogleda i istorijsku dramu „Vreme zla“ reditelja Ivana Živkovića, koja je rađena po romanima Dobrice Ćosića i čija je radnja smeštena u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Glumačku postavku čine Nada Šargin, Goran Bogdan, Goran Šušljik, Andrej Šepetkovski, Radovan Vujović i Žarko Laušević.

Dramska serija „Nečista krv“ Milutina Petrovića, čiji scenario potpisuje Vojislav Nanović, ovom prilikom će imati svoju svetsku premijeru, a glavnu ulogu tumači Dragan Bjelogrlić.

Ostvarenje se temelji na istoimenom književnom delu Bore Stankovića i prati propast stare gazdinske porodice, kroz koju se paralelno oslikava slabljenje Osmanske imperije i formiranje novih nacionalnih država.

U programu je i psihološki triler „Crna svadba“ reditelja Nemanje Ćipranjića, koji gledaoce kroz krimi-radnju uvodi u sviet magije i drevnih obreda.

Glumačku postavku čine Uliks Fehmiu, Nikola Kojo, Jelena Đokić i Slavko Štimac.

Poslednja projekcija u programu je rediteljski debi Ognjena Jankovića „Zlatni dečko“, u kojem fudbalera Denisa Markovića igra glumac u usponu Denis Murić.

Ova ostvarenja nadmeću se za Nagradu publike, te tako direktno ulaze u uži izbor za nominacije za nagrade Srca Sarajeva za TV serije, koje čhe biti dodeljene na 28. Sarajevo Film Festivalu.

„U proizvodnji regionalnih dramskih serija ove godine svakako prednjači Srbija, što je vidljivo i u našoj ovogodišnjoj selekciji koju karakterišu upečatljive izvedbe regionalno poznatih glumaca i teme vezane za ove prostore“, ističe selektorka programa Pretpremijere Serije Tina Hajon.

Kako Hajon navodi, sve serije biće premijerno prikazane na festivalu, a na programima regionalnih televizijskih kuća će se naći u sezoni jesen/zima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.