U trendu

Premijerno prikazan kratki film o izbeglicama

BEOGRAD – Kratki film Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) „Šta su poneli sa sobom“, čije je snimanje organizovano na inicijativu glumice Branke Katić, premijerno je danas prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci, a može se pogledati na Jutjubu, saopštio je UNHCR Srbija.

„Veoma sam ponosna na video koji smo napravili. Moje kolege su nesebično ustupile svoj dar, srca i vreme. Video nosi univerzalnu poruku i verujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim“, poručila je Katić, istaknuta zastupnica UNHCR-a u Srbiji.

Pored Katić učestvovali su glumci Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević, video je montirala Nataša Pavlović, a korišćene su fotografije Gorana Tomaševića.

U videu glumci izgovaraju tekst pesme Jenifer Toksvig koja je, prema rečima Katić, „sačinjena od izjava izbeglica o tome šta su uspeli da ponesu sa sobom kada su bili primorani da zauvek napuste svoje domove“.

Tekst poema „Šta su poneli sa sobom“ Toksvig prvo je bio pretočen u video koji su snimili Kejt Blančet, ambasadorka dobre volje UNHCR-a, i poznati glumci u Velikoj Britaniji 2016. godine.

„Svako od nas može biti primoran da pobegne iz svog doma i svoje zemlje za svega nekoliko minuta, kako mnogi u Srbiji nažalost dobro znaju. Ovaj kratak, ali snažan i dirljiv film podseća nas na univerzalnost bola koji prati beg iz sopstvene zemlje“, istakla je Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR u Srbiji.

Boneli je dodala da je „veoma zahvalna Branki i svim glumcima koji su snimili ovaj film“, pošto njihova „posvećenost i odlučnost da pruže pomoć izbeglicama predstavlja veliku podršku i inspiraciju UNHCR-u, a posebno izbeglicama u Srbiji”.

Kako je najavljeno, promocija videa „Šta su poneli sa sobom“ početak je inicijative #IzbegliceMojeKomšije koju pokreće UNHCR sa ciljem da bolje upozna javnost u Srbiji sa stradanjima izbeglica, njihovom snagom i potencijalom koji donose u nove zajednice.

Zamenica Komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović podsetila je da je „Srbija zemlja u kojoj se desila najveća integracija izbeglica nakon Drugog svetskog rata“, pošto je gotovo 400.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uzelo državljanstvo i time se formalno integrisalo.

„Komesarijat je od samog početka pomagao ovo ratom i progonom ugroženo stanovništvo na razne načine u njihovoj socio-ekonomskoj integraciji, sa fokusom na to da se najugroženijima obezbedi krov nad glavom. Komesarijat je do sada, iz budžeta i donatorskih sredstava, pomogao više od 36.000 izbegličkih porodica, odnosno gotovo 150.000 osoba“, navela je Velimirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar