U trendu

Preminula glumica koja je odbila Oskara u Brandovo ime

LOS ANĐELES – Američka glumica i indijanska aktivistkinja Sašin Litlfeder, poznata po tome što je u ime Marlona Branda odbila primanje nagrade Oskar, preminula je u 75. godini, saopštila je Američka filmska akademija.

Litlfeder je dijagnostifikovan metastazirani rak dojke 2021. godine, a nedavno je na svečanosti njoj u čast izjavila da se ne boji smrti i da „uskoro prelazi u svet duhova“.

Na dodeli Oskara 1973. godine glumica je u ime Branda odbila nagradu koju je on dobio za ulogu mafijaške glave porodice don Vita Korleonea ostvarenu u filmu „Kum“ reditelja Frensisa Forda Kopole, održavši u njegovo ime govor u kome se protestvuje zbog načina na koji je Holivud prikazivao Indijance.

Litlfeder su tada mnogi u gledalištu izviždali smatrajući da to nije prilika da se drže politički govori. Američka filmska akademija se ove godine konačno izvinila zbog postupka prema glumici, na šta je ona pozitivno odgovorila.

„San mi se ostvario. Istinski ohrabruje koliko se toga promenilo od kada nisam prihvatila Akademijinu nagradu pre 50 godina“, rekla je tada Litlfeder.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.