U trendu

Preminula nekadašnja prvakinja beogradske opere Breda Kalef

BEOGRAD – Nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu mecosopran Breda Kalef preminula je danas u 93. godini života, saopštio je nacionalni teatar.

„Tokom blistave karijere odigrala je 61 premijernu ulogu, kao i 710 predstava u Beogradu i 242 na gostovanju“, podsetilo je Narodno pozorište.

U saopštenju se podseća da je Kalef (1930-2023) više od tri decenije „nepresušnim talentom, ogromnom harizmom i raskošnim glasom mecosoprana pođednako osvajala srca publike i stručne kritike“ u Srbiji, Jugoslaviji i širom Evrope i sveta.

Rođena u jednoj od najstarijih jevrejskih porodica koja je iz Španije, preko Soluna stigla u Beograd, Kalef je Muzičku akademiju završila u klasi profesorke Zlate Đunđenac, a posle diplomiranja bila je u Italiji na usavršavanju kod Marije Karbone.

Kalef koja je na sceni Narodnog pozorišta debitovala 1960. godine ulogom Mercedes u Bizeovom remek-delu „Karmen“, u kojem je kasnije, s velikim uspehom, pevala i naslovnu ulogu.

Već naredne godine, primljena je u stalni angažman nacionalnog teatra u kojem ostaje do penzionisanja, 1991. godine, a spadala je u „prvi red najznačajnijih prvaka koji su obeležili najznačajniji period u istoriji Opere Narodnog pozorišta“.

„Ceo moj život je bio vezan i utkan u Narodno pozorište. Volela sam svoju profesiju i nesebično je davala i pozorištu i publici. Mnogo sam gostovala po svetu, ali sam se uvek rado vraćala svojoj kući i svom Narodnom pozorištu“, rekla je Kalef Pozorišnim novinama 2021. godine.

Paralelno sa umetničkim angažmanima u matičnom teatru, uspešno je gradila i međunarodnu karijeru u okviru koje je, već 1964. godine, dobila prvi veliki inostrani ugovor u Operi Tel Aviva.

Na toj sceni, sa slavnim Plasidom Domingom, imala je ukupno 92 nastupa u predstavama „Karmen“, „Madam Baterflaj“, „Evgenije Onjegin“ i „Kavalerija rustikana“.

Gostovala je samostalno ili sa ansamblima Opere Narodnog pozorišta širom sveta, u zemljama kao što su Grčka, Španija, Austrija, Mađarska, Egipat, Irska, Italija, Rusija, Nemačka, Izrael, ŠSR i SAD.

Bila je dobitnica značajnih priznanja kakva su Plaketa Narodnog pozorišta u Beogradu i Pečat Narodnog pozorišta, Nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije, a 2021. dobila je Zlatnu medalju za zasluge kojom ju je odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Fondacija koja nosi njeno ime ustanovila je 2016. godine Nagradu „Breda Kalef“ koja se dodeljuje za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Narodnog pozorišta.
Datum, vreme i mesto sahrane Brede Kalef biće naknadno saopšteni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar