U trendu

Preminula nekadaĆĄnja prvakinja beogradske opere Breda Kalef

BEOGRAD – NekadaĆĄnja prvakinja Opere Narodnog pozoriĆĄta u Beogradu mecosopran Breda Kalef preminula je danas u 93. godini ĆŸivota, saopĆĄtio je nacionalni teatar.

„Tokom blistave karijere odigrala je 61 premijernu ulogu, kao i 710 predstava u Beogradu i 242 na gostovanju“, podsetilo je Narodno pozoriĆĄte.

U saopĆĄtenju se podseća da je Kalef (1930-2023) viĆĄe od tri decenije „nepresuĆĄnim talentom, ogromnom harizmom i raskoĆĄnim glasom mecosoprana pođednako osvajala srca publike i stručne kritike“ u Srbiji, Jugoslaviji i ĆĄirom Evrope i sveta.

Rođena u jednoj od najstarijih jevrejskih porodica koja je iz Ơpanije, preko Soluna stigla u Beograd, Kalef je Muzičku akademiju zavrơila u klasi profesorke Zlate Đunđenac, a posle diplomiranja bila je u Italiji na usavrơavanju kod Marije Karbone.

Kalef koja je na sceni Narodnog pozoriơta debitovala 1960. godine ulogom Mercedes u Bizeovom remek-delu „Karmen“, u kojem je kasnije, s velikim uspehom, pevala i naslovnu ulogu.

Već naredne godine, primljena je u stalni angaĆŸman nacionalnog teatra u kojem ostaje do penzionisanja, 1991. godine, a spadala je u „prvi red najznačajnijih prvaka koji su obeleĆŸili najznačajniji period u istoriji Opere Narodnog pozoriĆĄta“.

„Ceo moj ĆŸivot je bio vezan i utkan u Narodno pozoriĆĄte. Volela sam svoju profesiju i nesebično je davala i pozoriĆĄtu i publici. Mnogo sam gostovala po svetu, ali sam se uvek rado vraćala svojoj kući i svom Narodnom pozoriĆĄtu“, rekla je Kalef PozoriĆĄnim novinama 2021. godine.

Paralelno sa umetničkim angaĆŸmanima u matičnom teatru, uspeĆĄno je gradila i međunarodnu karijeru u okviru koje je, već 1964. godine, dobila prvi veliki inostrani ugovor u Operi Tel Aviva.

Na toj sceni, sa slavnim Plasidom Domingom, imala je ukupno 92 nastupa u predstavama „Karmen“, „Madam Baterflaj“, „Evgenije Onjegin“ i „Kavalerija rustikana“.

Gostovala je samostalno ili sa ansamblima Opere Narodnog pozoriơta ơirom sveta, u zemljama kao ơto su Grčka, Ơpanija, Austrija, Mađarska, Egipat, Irska, Italija, Rusija, Nemačka, Izrael, ƠSR i SAD.

Bila je dobitnica značajnih priznanja kakva su Plaketa Narodnog pozoriơta u Beogradu i Pečat Narodnog pozoriơta, Nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije, a 2021. dobila je Zlatnu medalju za zasluge kojom ju je odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Fondacija koja nosi njeno ime ustanovila je 2016. godine Nagradu „Breda Kalef“ koja se dodeljuje za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Narodnog pozoriĆĄta.
Datum, vreme i mesto sahrane Brede Kalef biće naknadno saopơteni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.