U trendu

Preminuo dirigent Radovan Papović

PODGORICA – Crnogorski dirigent Radovan Papović preminuo je danas u 72. godini, prenose podgorički mediji.

Radovan Papović, prema biografiji objavljenoj na sajtu Univerziteta Crne Gore, rođen je 1950. u Herceg Novom.

U Srednjoj muzičkoj školi završio je Odsek za violinu i Teoretski odsek. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirao je 1977. na Odseku za dirigovanje. Godine 1986. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu završio je postdiplomske studije.

Radio je kao dirigent Simfonijskog orkestra RTV Titograd, a nakon osnivanja Muzičke akademije 1980. godine izabran je za asistenta prof. Darinke Matić-Marović za predmete Horsko pevanje i Osnovi vokalne tehnike, gde iste godine formira Ženski kamerni hor koji je vodio do kraja života.

Za docenta je izabran 1988. a , 1996. za vanrednog profesora za predmete Horsko pevanje, Osnovi vokalne tehnike i Orkestar, dirigujući i dalje Orkestrom RTV Crne Gore.

Svoj prvi javni nastup Radovan Papović je ostvario 1979. nastupajući sa Simfonijskim orkestrom RTV Titograd u okviru festivala jugoslovenskih muzičkih umjetnika Dani muzike u Budvi. Sa istim ansamblom gostovao je u Češkoj, Italiji, Austriji, Alžiru i ŠSR-u.

Na koncertima Orkestra, osim crnogorskih i umetnika iz bivše Jugoslavije, imao je i istaknute umetnike iz inostranstva, kakav je violončelista David Grigorijan, laureat konkursa Čajkovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar