U trendu

Preminuo glumac Kristofer Plamer

LOS ANĐELES – Kanadski glumac Kristofer Plamer preminuo je danas u devedesetdrugoj godini, saopštio je portal „Deadline Hollywood“.

Filmski, televizijski i pozorišni glumac, nagrađen Oskarom za sporednu ulogu u filmu „Početnici“ 2011. godine, preminuo je, kako portal navodi, u tišini svog doma u američkoj državi Konektikat.

Uz njega je bila supruga s kojom je u braku proveo više od pola veka.

„Kris je bio dobar čovek koji je duboko voleo i poštovao svoju profesiju, čovek s divnim starim manirima, dobrodušnim humorom i sugestivnim glasom koji je zvučao kao muzika“, rekao je Lu Pit, njegov dugogodišnjji prijatelj i menadžer, preneli su holivudski mediji.

Jedna od njegovih najpoznatijih uloga ostaće lik udovca, austrijskiog kapetana koji se protivio nacističkoj okupaciji Austrije i sa porodicom prebegao u Švajcarsku, u jednom od najčuvenijih svetkih mjuzikla „Moje pesme, moji snovi“, snimljenog 1965. godine u kojem je igrao sa Džuli Endruz.

Plamer je filmsku karijeru započeo 1958. godine u filmu “Stage Struck”.

Igrao je u mnogim filmovima, među kojima su “Pad Rimskog carstva”, “12 majmuna”, “Drakula 2000”, “Blistavi um”.

Dobitnik je mnogobrojnih filmskih i pozorišnih nagrada.

Za prvog Oskara nominovan je 2010. godine za Tolstojevu “Poslednju stanicu”.

Iako te godine nije dobio najveće glumačko priznanje, dve godine kasnije je osvojio je “Oskara” za ulogu u filmu “Početnici” i, između otaog, ostaće zapamćen i kao najstariji glumac koji je dobio tu prestižnu filmsku nagradu.

U 88. godini treći put je nominovan za Oskara, i to za poslednji film koji je snimio – “Sav novac sveta“, u kojem se pojavio umesto Kevina Spejsija.

Plamer se ženio tri puta, a iz prvog braka s glumicom Tami Grams ima ćerku Amandu koja je pošla očevim stopama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.