U trendu

Preminuo Imendorfer, član UO Tesline naučne fondacije

FILADELFIJA – Član upravnog odbora Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije i veliki poštovalac lika i dela Nikole Tesle Fred Imendorfer preminuo je u nedelju u Njujorku, saopštila je ta organizacija.

„Preminuo je Amerikanac Fred Imendorfer (1955-2021) veliki borac za afirmaciju lika i dela Nikole Tesle (1856-1943). Napustio nas je veliki borac da srpski naučnik Nikola Tesla, dobije svoje zaslužno mesto u Americi, ali i širom sveta“, saopštio je TNF.

Predsednik TNF Nikola Lončar prisetio se da je na samom početku rada organizacije 2005. godine prvom javnom predavanju u gradskoj biblioteci u Filadelfiji prisustvovao Imendorfer sa svojim sinom Dejvidom, koji se raspitivao „koji je sledeći korak u radu TNF?“

„Šta ćemo uraditi da Tesla dobije mesto u svetu koje mu pripada? Nisam imao odgovore, ali sam predložio da ih zajedno tražimo. Tokom svih ovih godina zajedno smo našli mnoge načine i puteve kako bi promovisali Teslu“, istakao je Lončar.

Imendorfer i Lončar stupili su u vezu sa menadzerom hotela Njujorker u Njujorku Džoom Kinijem i ostvarili zajednički san da organizuju Konferencije u hotelu gde je Tesla živeo, da u sobe 3327 i 3328 unesu više informacija, slika i plakata o Tesli, kao i da pokrenu Tesla muzej u lobiju hotela, saopštio je TNF.

„Često mi je ponavljao da moramo što više da radimo sa mladima i njih da podučavamo, kao i da naš rad treba da bude volonterski“, istakao je Lončar.

Prema njegovim rečima, Imendorfer je tražio da se idemo u Upravu Nacionalnog istorijskog parka nezavisnosti u Filadelfiji, gde od 2010. TNF svake godina dobija dozvolu da 10. jula proslave Teslin rođendan.

„Fred se sada ‘preselio’ kod našeg i njegovog Tesle, a TNF mu je posthumno dodelila orden ‘U duhu Tesle’ (Tesla spirit award)“, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.