U trendu

Preminuo književnik Miroslav Toholj

BEOGRAD – Srpski književnik Miroslav Toholj preminuo je juče u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrdeno je Srni u porodici Toholj.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni, prenosi RTRS.

Miroslav Toholj rođen je 1957. godine u Ljubinju.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi od 1980. do 1983. apsolvirao je lektorske studije slovačkog jezika i kulture.

Kraće vreme radio je kao saradnik u IP „Svjetlost“.

Od 1992. do 1997. živeo je na Palama. Tokom gradanskog rata, od januara 1993. do decembra 1995. godine, bio je ministar informisanja Republike Srpske, a po okoncanju rata generalni direktor RTRS.

Na prvim posleratnim parlamentarnim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nosilac je Ordena Njegoša prvog i drugog reda i Srebrnog grba Republike.

Godine 1986. objavio je roman „Gospodar srca“, za koji je dobio nagradu Udruženja književnika BiH za najbolje književno delo i nagradu Zajednice kulture grada Sarajeva.

Naredni Toholjev roman „Stid“ bio je uvršten u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

Toholjeva dvotomna „Crna knjiga – patnje Srba u BiH 1992-1995.“ nagrađena je specijalnim priznanjem za izdavački poduhvat na Salonu knjiga u Novom Sadu 2001. godine.

Roman „Kuća Pavlovića“ nagrađen je 2002. nagradom „Branko Ćopić“, koju dodeljuje Ćopićeva zadužbina pri SANU. Knjiga pripovedaka „Mala Azija i priče o bolu“ nagrađena je 2003. nagradom Zadužbine „Ivo Andrić“, a „Venčanje u vozu“ nagradom „Borisav Stanković“ za najbolju knjigu proze objavljenu 2007. na srpskom jeziku.

Roman „Zvona za Trojicu“ nagrađen je nagradama „Svetozar Ćorović“ i godišnjom nagradom revije „Zbilja“ 2012. godine.

Krajem decembra 2015. Toholju je dodeljeno nacionalno priznanje „Vukova nagrada“ za „dugogodišnji doprinos razvoju kulture i odanost vukovskim idealima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.