U trendu

Preminuo kompozitor Aleksandar Banjac

Vest o iznenadnoj smrti poznatog srpskog klavijaturiste i kompozitora Aleksandra Banjca (45) šokirala je sve njegove kolege, koji se na društvenim mrežama opraštaju od poznatog muzičara.

„R.I.P. Aleksandar Banjac… Pa kako bez ikakve najave i pozdrava Baki??? Boli ova vijest Baki i guši… Gospod nek se smiluje tvojoj duši… Sviraj klavir, sviraj bas, gdje god to sada bilo, sviraj…putuj Baki… Počivaj u miru Baki…“, napisao je na tviteru Vlado Georgijev.

Banjac je rođen 22. decembra 1976. godine u Ćupriji. Veliki talenat i interesovanje za klavijature je iskazao u osnovnoj školi. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ završio je u Novom Sadu, a potom je upisao Akademiju umetnosti, muzički odsek Kompozicije u klasi Milana Mihajlovića i Slavka Šuklara.

Bio je član „Vojvođanskog omladinskog orkestra“ kao i „Big Band-a RTV Novi Sad“. Sarađivao je sa Majkl Kerstingom iz nemačke kao i sa mađarskim bluz gitaristom Laslo Atilom.

U prvoj polovini devedesetih bio je član sastava „Revir“, potom od 1996. klavijaturista veoma uspešnog novosadskog fank/r&b benda „Colibri“ sa kojim je obišao celu zemlju. Nekoliko godina bio je stalni član grupe Tanje Jovićević – „Oktobar 1864“.

Kao studijski muzičar, klavijaturista/aranžer svirao je na preko 40 albuma pop muzike (Goca Tržan, Tanja Banjanin, Xenia, Elvis J.Kurtović…), a sarađivao je i sa Zdravkom Čolićem, Vladom Georgievim, Aleksandrom Radović, Jelenom Tomašević…

Bendu Zdravka Čolića se pridružio 2007. godine, na trećem koncertu na beogradskoj „Marakani“.

Bio je u braku sa Jelenom i imaju Anu i Dušana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)