U trendu

Preminuo Ričard Liki, čuveni „lovac na fosile“

LONDON – Čuveni kenijski paleontolog, konzervator i političar Ričard Liki, čija su revolucionarna otkrića pomogla da se dokaže da je čovečanstvo evoluiralo u Africi, preminuo je u 77. godini, prenosi britanski list „Gardijan“.

Predsednik Kenije Uhuru Kenijata objavio je vest o Likijevoj smrti, izražavajući duboku tugu.

Čuveni paleoantropolog bio je radno aktivan do svojih 70-ih godina uprkos raku kože i bolestima bubrega i jetre.

“Bio je vizionar čiji veliki doprinosi ljudskom poreklu i očuvanju divljih životinja nikada neće biti zaboravljeni”, objavila je “Fondacija Liki” na Tviteru povodom njegove smrti.

Liki je rođen u Najrobiju 19. decembra 1944. godine, i možda je, kako navodi „Gardijan“, bilo neizbežno da postane „lovac na fosile“, s obzirom da su mu roditelji bili Luis i Meri Liki, koji su bili među najpoznatijim svetskim istraživačima predaka hominida.

Iako se Liki u početku okušao u organizovanju safarija, on je sa 23 godine i bez formalne arheološke obuke, dobio grant za arheološke radove na obalama jezera Turkana u severnoj Keniji.

Tokom 1970-ih vodio je ekspedicije koje su bacile „novo svetlo“ na naučno razumevanje ljudske evolucije, sa otkrićem lobanja Homo habilisa (starosti 1,9 miliona godina) u 1972. godini i Homo erectusa (starosti 1,6 miliona godina) u 1975. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar