U trendu

„Priča o vojniku“ 20. i 21. maja u Beogradskoj filharmoniji

BEOGRAD – Muzičko-scensko delo „Priča o vojniku“ Igora Stravinskog biće premijerno izvedeno 20. i 21. maja u Sali Beogradske filharmonije (BF), kao sasvim novo čitanje tog komada, u režiji pozorišnog umetnika Nikole Zavišića.

U trostrukoj ulozi vojnika, đavola i naratora biće direktor BF – Ivan Tasovac, dok koncert-majstor Tijana Milošević predvodi kamerni ansambl ovog projekta.

Sala Filharmonije doživela je potpunu transformaciju i izgleda kao jedna od najautentičnijih pozorišnih scena u gradu i zato „Priča o vojniku“ Stravinskog predstavlja spoj muzike, drame i plesa, a neobičan instrumentalni sastav od sedam izvođača podseća na stilizovanu verziju džez ansambla.

Neobičan muzičko-scenski komad rediteljski je uobličio Nikola Zavišić, koji je nedavno imao premijeru i drame „Iluzije“ Pjera Korneja na maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Naša Tijana Milošević me je pozvala da učestvujem u ovom projektu koji je ujedno i njen doktorski rad, te sam sa zadovoljstvom pristao. Međutim, skoro sam se i pokajao shvativši koliko je zahtevna ova trostruka uloga“, rekao je Tasovac.

Kaže da mu je veliku tremu skroz odbacio način na koji ga je vodio reditelj Zavišić, veoma upečatljiv i jasan u svom autorskom konceptu.

„Fasciniran sam radom naših filharmoničara kao i rediteljevog tima, a šokirao sam se pri ulasku u filharmonijsku salu koju sam jedva prepoznao“, zaključio je Tasovac.

Stravinski je kombinovao različite stilove u čuvenom delu, tako da se može čuti zvuk regtajma, argentinskog tanga, španskog plesa, ali i zvuk ruskih narodnih melodija, bečki valcer i džez.

Reditelj Zavišić je pružio autentično tumačenje “Priče o vojniku”, gde se odlučio za izazovniju postavku koje će biti kombinacija video materijala, naracije na sceni i plesa.

Tako će se izvođačima na pozornici pridružiti i Una Đelošević, glumica i plesačica.

Muzički deo ekipe čine Tijana Milošević (violina), Mihailo Samoran (klarinet), Sava Đurić (fagot), Boban Stošić (kontrabas), Jovan Savić (truba), Igor Ranković (trombon), Aleksandar Radulović (perkusije).

Učesnici na projektu su i kostimografkinja Suna Kažić, video artist i montažer Filip D. Mikić, a Sanjin Ćorović je zadužen za tehničku produkciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar