U trendu

Princ Edvard uručio Muzeju nauke i tehnike mikrobit uređaje

BEOGRAD – Princ Edvard, vojvoda od Kenta, uručio je danas Muzeju nauke i tehnike 10 micro:bit uređaja (džepni računar) u okviru trogodišnjeg projekta „Škole za 21. vek“, koji finansira Vlada Velike Britanije, a na Zapadnom Balkanu implementira „British Council“.

Reč je o projektu ukupne vrednosti 10 miliona funti koji će obuhvatiti sve osnovne škole Zapadnog Balkana i kroz donaciju micro:bit uređaja omogućiti učenje veština kritičkog razmišljanja, rešavanja problema i programiranja za preko milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina.

Praktičnu primenu micro:bit uređaja vojvodi od Kenta danas su demonstrirali učenici osnovnih škola „Pavle Savić“ (Beograd) i „Dule Karaklajić“ (Lazarevac) na projektima sa kojima su pobedili na nacionalnom takmičenju i učestvovali na regionalnom takmičenju u programiranju.

Oni su osmislili sistem pametnog semafora i sistem da se micro:bit oglasi ako voda predugo teče.

„Korišćenje micro:bita u nastavi deci je bilo vrlo zanimljivo. Koristili su ga na svim predmetima – na fizici, hemiiji, matematici, biologiji i bili oduševljeni. Ja sam čak i neke kontrolne zadatke izvodila uz pomoć micro:bita. Micro:bit potpuno menja fokus i malo nam je tih 30 micro:bitova koje smo dobili“, rekla je Tanjugu profesor matematike u OŠ „Dule Karaklajić“ Jelena Savković.

Micro:bit uređaj se može koristiti za sve predmete i ideja je da od sledeće godine on postane obavezan za sedmi razred osnovne škole.

U pilot fazi prošle godine je obuhvaćemo 25 škola, a istraživanje je pokazalo da je čak 86 posto nastavnika reklo da su deca više fokusirana, timski bolje rade i čak njegova upotreba podstiče i one učenike koji se do sada nisu isticali.

„Projekat će pomoći deci da razviju veštine programiranja, kritičkog razmišljanja i rešavanja problema i verujemo da je to važno za njihovu budućnost i stvara veće mogućnosti zapošljavanja“, istakla je Kler Sirs, direktorka „British Council-a za Zapadni Balkan, dodavši da je poseta vojvode Kenta važna i za projekat i sa odnose Velike Britanije i Srbije.

Vojvoda od Kenta, koji je uključen u preko 140 različitih dobrotvornih organizacija, od podsticanja razvoja britanske tehnologije i industrije do muzike i sporta, upoznao se danas sa radom Muzeja nauke i tehnike, bogatom kolekcijom koju on čuva, beogradskom školom robotike i prisustvovao prezentaciji sviranja na orguljama.

Muzej će micro:bitove koristiti u radionicama za decu koje organizuju, te će đaci i van škole moći da uče, a pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Stojanović ocenio je da je projekat koji sprovodi „British Council“ vrlo značajan za obrazovni sistem Srbije.

„On uvodi nove tehnologije u najniže razrede, uči decu kako da razmišljaju i priprema ih za novi život u budućnosti i nova zanimanja koja se pojavljuju. Nadamo se da će ovaj projekat pripremiti i naše nastavnike da što bolje uče našu decu, a deci obezbediti što bolje obrazovanje za budućnost“, rekao je Stojanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.