Princeza Olga Romanov predstavila autobiogrfiju u Beogradu

BEOGRAD – Olga Andreevna Romanov ruska princeza, naslednica Carske porodice Romanov predstavila je večeras autobiografiju „Bosonoga princeza“ u Kući kralja Petra I u Beogradu.

Priceza je u Beograd stigla kao gošća prestižne trodnevne manifestacije „24 sata elegancije“ koja se večeras završava u Beogradu.

Autobiografij Olga Andreevna Romanov interesantna priča o ljudskim životima, sa dozom humora žene koja se bori sa tekovinama 21. veka.

Održavanje i briga o Provender House u Engleskoj, kuće i imanja iz 13. veka koje je princeza restaurirala i otvorila za turiste, svakodnevna je bitka za ovu modernu princezu. Kuća je preplavljena uspomenama na porodicu Romanov i u njoj su izloženi različiti predmeti, od posuda koju su car i njegova porodica koristili tokom njihovog poslednjeg zatočeništva do dijamantskih noževa i drugog.

Princeza Olga je ćerka najstarijeg nećaka kralja Nikole II, ubijenog sa svojom porodicom od strane boljševika 1918. godine.

Ona je najmlađe dete pokojnog princa Andreja Aleksandroviča iz Rusije, rođenog u Zimskoj palati u Sankt Peterburgu 1897. godine, koji je napustio Rusiju sa svojom porodicom.

Na početku razgovara sa Aleksandrom Đorđevićem, organizatorom manifestacije „24 sata elegancije“ princeza je napomenula da je njena knjiga nije istorijsko štivo.

„U fokusu knjige je moj život sa svim lepim i manje lepim detaljima. London je baza moje porodice i dom u kojem sam se rodila. Moj otac je prihvatio svoju sudbinu i bavio se kuvanjem i baštovanstvom, a mama je Škotlađanka. Verujem da bi od moje knjige nastala dobra humoristička serija na televiziji “ kazala je princeza.

Prema njenim rečima sudbina carske porodice kojoj pripada, uticala je da se Romanovi raštrkaju svuda po svetu.

„Moj otac i deda su iz Odese stigli u Pariz na mirovnu konferenciju. Većina mojih srodnika je sada mrtva a eto ja sam odlučila da napišem knjigu o nekom od Romanovih“ kazala je princeza.

Za nju je njen tata predstavljao oličenje dobrog čoveka.

„Bio je veseo čovek pun topline i imala sam izuzetan odnos sa njim. Moja mama je takođe bila izuzetna žena sa planom da se uda za plemića. Taj projekat je na kraju dovela do kraja. Imali su odličan brak.“ kazala je princeza.

Gošća iz Londona seća se odrastanja pod vrlo strogim nadzorom porodice.

„Kada sam se rodila, moja mama je imala dve guvernatne koje su uz nju brinule o mom odgoju. Stalno su motrile na moje ponašanje ma gde da sam krenula. Kasnije sam pohađala časove baleta i igrala tenis. Ipak moja prva i poslednja ljubav što se tiče sporta, bili su konji što se nimalo nije sviđalo mojoj mami. Govorila mi je da devojčica ne bi trebalo toliko vremena da provodi u društvu konja“ kazala je princeza.

Tinejdžerski dani joj, kako kaže nisu doneli mnogo zabave.

„Stekla sam punoletstvo 1968. godine. Nekoliko godina kasnije sam shvatila da su šesdetih godina svi radili sve osim mene. Nije mi bilo dozvoljeno da odem na bal ili na zabavu, a da moja mama ne pravi društvo. Možete da zamislite nekoga ko treba da pozove devojku i njenu mamu na randevu. Siroti šofer me je vozio nekada kradom, čekjao satima i vraćao sa zabava“ kazala je princeza.

Ona rado priča o deci.

„Imala sam sreće sa decom. Udala sam se 1975. godine i dobila troje dece. Imaju zabavne živote i dobri su ljudi“ kazala je priceza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.