U trendu

Probe komada “Široka zemlja” počele u JDP-u

BEOGRAD – Probe nove drame “Široka zemlja” Artura Šniclera, u režiji Marka Manojlovića, počele su juče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, saopštila je direkcija JDP-a.
Uloge tumače velika imena domaćeg glumišta i veći deo ansambla ovog teatra – Vojin Ćetković, Marija Vicković, Branislav Lečić, Svetlana Bojković, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić.

Premijera tragikomedije o krizi braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti planirana je za prvu polovinu maja na Velikoj sceni „Ljuba Tadić”.

Komad austrijskog dramatičara objavljen je pre tačno 110 godina, 1911. u Berlinu, a onda iste godine je prvi put izveden u “Folksteatru” u Beču.

Njegovo delo istovremeno je izvođeno na devet pozornica nemačkog govornog područja u tom periodu, koliko je bio popularan.

Autor je bio po obrazovanju lekar, pripovedač i dramaturg, pripadnik avangardne umetničke grupe “Mladi Beč” i jedan od zapaženih autora tzv. “Bečke moderne”.
Zbog slobodnijih opisa seksualnosti optuživali su ga da je pornografski pisac, što se može ogledati u poznatoj drami “Vrteška”, koja se do nedavno igrala na Večernjoj sceni pozorišta “Boško Buha”, ranije i u BDP-u.

Šnicler je pisao romane, novele i drame, a tokom studija pokazao je posebno interesovanje za psihijatriju, a lično poznanstvo sa Sigmundom Frojdom imalo je veliki uticaj na njegov književni opus.

Njegovo delo “Traumnovelle” (1926), zasnovano upravo na osnovama psihijatrije, poslužilo je kao osnova za čuveni poslednji film Stenlija Kjubrika – “Širom zatvorenih očiju” (1999), gde su glavne uloge imali bivši supružnici Tom Kruz i Nikol Kidmen, a u epizodnoj roli je nastupio – Rade Šerbedžija.

Reditelj Marko Manojlović je do sada imao već četiri prestave na sceni JDP – “Smrt” Vudija Alena (2005), “Noć ubica” (2007), “Nebeski odred” (2009) i “Samo neka bude lepo” (2012).

U poslednjem periodu više režira igrane TV serije kao što su – “Andrija i Anđelka”, “Slatke muke”, “Nemoj da zvocaš”, “Vrata do vrata”, u timu je i telenovele “Tajne vinove loze”, kao i u ekipi scenarista „Žigosanih u reketu „.
Autosku ekipu buduće predstave čine još – scenograf Branko Hojnik, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)