Producentkinja Dzoan Borsten: Oleg Vidov je voleo Jugoslaviju

BEOGRAD – Dugometraลพni dokumentarni film „Oleg“ rediteljke Naฤ‘e Tas, zasnovan na autobiografiji ฤuvene sovjetske filmske zvezde Olega Vidova (1943-2017), imaฤ‡e premijeru veฤeras na 50. FEST-u u velikoj sali Doma Omladine Beograda.

Supruga velikog glumca Dลพoan Borsten, producent tog ostvarenja, bila je danas gost Festa i predstavila je projekat kao zanimljivu biografiju svog pokojnog muลพa.
„Oleg je veoma voleo vaลกu zemlju, Srbiju i tadaลกnju Jugoslaviju, ona je bila vaลพan deo njegovog ลพivota. Kod vas je snimio osam filmova i znam koliko je govorio tada o Festu kao znaฤajnom festival svetskog nivoa“, zapoฤela je svoju priฤu Dลพoan Borsten.

Publika ฤ‡e ovaj film u programu „Fest Fokus – van konkurencije“ moฤ‡i i sutra da pogleda na istom mestu u DOB-u, a u nedelju na sceni bioskopa Cineplexx Galerija Belgrade (sala 7) u kompleksu Beograd na vodi.

Film otkriva neverovatnu ลพivotnu priฤu Olega Vidova, koji je roฤ‘en u komunistiฤkoj Rusiji, a sa 25 godina postao jedan od najslavnijih glumaca ล SR-a.

Meฤ‘utim, slava nije mogla da ga spasi od politiฤkog sistema koji je pokuลกavao da kontroliลกe njegov ลพivot: bio je na crnoj listi i pretili su mu smrฤ‡u zbog ฤega je bio primoran da prebegne na Zapad.

Tada ameriฤka novinarka – Dลพoan Borsten, upoznala je sovjetskog glumca Olega Vidova 1985. godine kada je stigao u Rim gde je ona ลพivela, da bi prebegao u Ameriฤku ambasadu.
„Jedini broj telefona koji je Oleg imao jeste od glumca Riฤara Harisona, sa kim se druลพio, koji se pojavljuje u filmu. On mu je i pomogao dalje, a inaฤe je bio poznat kao ameriฤki glumac sa karijerom u akcionim italijanskim filmovima, ลกto je posluลพilo kao inspriracija Kventinu Tarantinu za lik Leonarda di Kaprija u ostvarenju „Bilo jednom u Holivudu“, pribliลพila je tu glumaฤku liฤnost producentkinja filma i udovica Olega Vidova.

Oleg i Dลพoan venฤali su se 1989, ลพiveli zajedno u Kaliforniji naredne 32 godine, i ostali zajedno do njegove smrti 2017. godine.

U dokumentarcu ฤestvuju poznate liฤnosti sa ovih prostora i svetska imena: Milena Draviฤ‡, Tanasije Uzunoviฤ‡, Merima Isakoviฤ‡, Veljko Bulajiฤ‡, Vladimir Andrejev, Mihail Bariลกnjikov, ameriฤki reditelji – Rodลพer Donaldson, Volter Hil, Riฤard Harison, Valentina Titova, Sergej Vidov, Brajan Koks (u ulozi naratora), Kosta Ronin.
Duhovito je Dลพoan opisivala prve susrete sa Olegom.
„Iako mi mnoge ลพene neฤ‡e poverovati, ali ja se uopลกte nisam zaljubila u njega na prvi pogled, niti mi je vaลพan bio njegov fiziฤki izgled. Prvo, kada sam ga upoznala, bio je u licu sav crven kao rak, jer je dugo bio na plaลพama. Drugo, sam se oลกiลกao, i to je oฤajno uradio, tako da nije bio privlaฤan. Uz sve to engleski je priliฤno organiฤeno poznavao, priฤao je samo u sadaลกnjem vremenu, govorio je samo ruski, ali i srpskiโ€, pripovedala je njegova supruga.

Tokom 2021. godine film „Oleg“ je prikazivan na vaลพnim festivalima u – Moskvi, Pragu i Talinu (Estonija) – „Tallinn Black Nights Film Festival“.

Kada je Oleg Vidov 2017. godine neoฤekivano preminuo, ostavio je svojoj supruzi Dลพoan autobiografiju koju je pisao nekoliko godina sa uputstvima kako da je dovrลกi.
„Naravno, bila sam tada u ลพalosti i nisam odmah pomiลกljala da se upustim u snimanje filma. A onda, kada je proลกlo neko vreme, shvatila sam da mi je on dao zadatak da uradim, i da je na meni da to ispoลกtujem“, objasnila je Dลพoan Borsten.

Upustila se u veoma opseลพno istraลพivanje i snimanje dokumentarca, tri nedelje je ลพivela u Beogradu, onda je iลกla do Sarajeva, kasnije u Austriju, tri puta je boravila u Rusiji.

Pandemija ih je omela da film zavrลกe ranije, tako da je snimanje okonฤano poฤetkom 2021.

Ideja da se snimi ovaj dokumentarni film realizovana je upravo kada je Dลพoan poฤela da putuje po svetu, da intervjuiลกe mnoge Olegove kolege glumce, reditelje i prijatelje.

Film predstavlja zapis njenog putovanja dok je pratila istoriju Olega Vidova od roฤ‘enja do samog kraja.
„Priฤali su o njemu kao o sovjetskom Robertu Redfordu, tako su ga definisali. Kada sam rekla svom ocu da se zabavljam sa glumcem, on mi je strogo podviknuo – „Nikako sa glumcem!“. A kada sam ga pitala – „Ali on je sovjetsi glumac, mogu li barem sa njim?“, tata mi je odbrusio – „Ma u ฤemu je razlika!“, priseฤ‡a se Borsten.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.