U trendu

Projekat „Inicijacija/buđenje promena“ u „Cvijeti Zuzorić“

BEOGRAD – Multimedijalni i interdisciplinarni projekat „Inicijacija/buđenje promena“ Beogradske umetničke radionice BURA o različitim pokušajima i načinima uzdizanja sopstva i prelaženja sa jednog na drugi nivo svesti, znanja i energije, biće predstavljen od 18. do 30. septembra u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Pored stacionarnog dela izložbe, koji uključuje slike, skulpture, fotografije, instalacije kao i projekcije filmova i video-radova, tokom 14 dana trajanja postavke biće upriličeni perfomansi i tribina, zakazan za 28. septembar, kada će publici biti deljen katalog kao materijalni artefakt rituala inicijacije.

Jedna od osnovnih uloga rituala je okupljanje i zajednički angažman neke grupe ili zajednice, čime pojedinci kroz interakciju ispunjavaju njene socijalne potrebe.

„Inicijacija/buđenje promena“ bavi se promišljanjem duha vremena i sredine u kojoj se na primer punoletstvo proslavlja uz pompu, ali i problematizuje unutrašnje razloge čoveka koji smatra značajnim trenutak ulaženja u svet odraslih ili slavi primanje i prihvatanje u određeni krug ili socijalnu grupu.

Projektom takođe se istražuju lične potrebe za stvaranjem novih i/ili redefinisanjem postojećih rituala i preispituje se da li suština pojedinačnih i društvenih potreba za obredima i u današnje vreme ostaje ista.

Projektom „Inicijacija/buđenje promena“ BURA obeležava 18 godina bavljenja produkcijom, prezentacijom i promocijom savremene umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.