U trendu

Projekcijom filma „Hronologija nasilja“ završen FFF

BEOGRAD – Najnoviji film „Hronologija nasilja“ reditelja Manuela Šapire sinoć je na Kosančićevom vencu zatvorio petodnevni 4. Festival francuskog filma, u prisustvu autora.

„Drago mi je da sam u Beogradu, ali obišao sam i Srbiju. Mislim da je to veoma važno kada negde dođete da upoznate tu zemlju”, rekao je Šapira na zatvaranju ove filmske manifestacije i poručio da je ponosan što njegov film “krasi platno divnog bioskopa na otvorenom”.

„Moj film „Hronologija nasilja“ je sniman na ostvru Majot koji je francuski departman. Francuska ima 101 departman, a ovo ostrvo je 101. departman. Specifičnost tog mesta je da ga ne poznaju ni sami Francuzi, tamo nikada nije sniman film, zbog toga sam smatrao da je važno da tamo napravim film koji je fikcija“, rekao je višestruko nagrađivani režiser Šapira, kome je novi film prvi dugometražni igrani projekat za bioskop.

Do sada je ovaj francuski scenarista, reditelj i glumac režirao uglavnom kratkometražne igrane i dokumentarne filmove ili duže igrane za televiziju.

Šapira je prvi put u Beogradu i ispunila mu se želja da upozna našeg glumca Predraga Mikija Manojlovića, koji je značajnu karijeru ostvario u francuskim fimovima poslednjih 25 godina.

Predrag Miki Manojlović smatra da je „Šapirin film napravio korak napred u novoj epohi francuske kinematografije, te da se sam festival očigledno širi svake godine sve više”.

Proslavljeni evropski, a srpski glumac je istovremeno festival posvetio nedavno preminulom čuvenom francuskom glumcu.

„Žan Luj Trentinjan je najveći francuski glumac, i svakako svetski glumac, a privatno normalan i običan čovek i zbog njegove smrti, na neki način želim da ovaj festival posvetimo njemu.“, istakao je Manojlović, što je publika nagradila velikim aplauzom.

Podsetimo, reviju savremenih francuskih filmova je otvorio film „Don Žuan“ u prisustvu reditelja Serža Bozona, a reč je takođe o najnovijem filmu ove godine, koji je, kao i „Hronologija nasilja“, imao internacionalnu premijeru, odnosno prvi put je prikazan van Francuske i ubrzo nakon Kanskog festivala u maju.

Direktor Francuskog instituta u Beogradu – Stanislas Pjere pohvalio je napore svih da se realizuje tradicija održavanja Festivala francuskog filma u srpskoj prestonici.

„Na festivalu ste videli mnoge filmove koji predstavljaju svojevrsnu panoramu filmskog stvaralaštva, tako da je bilo realističnih filmova, ali i onih okrenutih fikciji. Svakako je cilj bio da srpska publika upozna sve ono što se dešava u francuskog kinematografiji. Posebno sam srećan što smo festival održali na otvorenom, daleko od pandemije, da možemo da dišemo, na Kosančićevom vencu i Silosima Beograd, koji postaju veoma važni za kulturni život srpske prestonice“ , poručio je Stanislas Pjere.

Reditelj Manuel Šapira tvorac je neobične filmske priče „Hronologija nasilja“ koju su Beograđani i večeras mogli da pogledaju potpuno besplatno, a već su imali prilike da prisustvuju projekciji u petak na prostoru Silosa Beograd, uz razgovor sa Šapirom. Takođe i sinoć je bio organizovan susret sa rediteljem nakon filma u vidu pitanja i odgovora, kao razmena utisaka sa publikom.

Film govori o sudbini Moiza, dečaka kog je majka napustila po rođenju, a usvojila ga je medicinska sestra na Majotu koja ga je sama odgajala i negovala sve dok nije umrla kada je on imao 15 godina.

Veoma autentičnu mušku ulogu u filmu tumači Dali Bensalah, zapažen i po roli u poslednjem hit filmu o Džejmsu Bondu – „Nije vreme za umiranje“ (2021).

Dečaka teške sudbine tumači mladi Žil Alan Ngalamu Hipokrat kome je ovo prvo glumačko ostvarenje, što je reditelju bio veliki izazov da spaja glumce sa i bez iskustva.

U filmu igra i Selin Salet, francuska glumica, poznata po američkim ostvarenjima kao što je romantičnafantazija „U drugom životu“ (2010) Klinta Istvuda sa Metom Dejmonom, „Marija Antoneta“ (2006) Sofije Kopole ili „Kuća tolerancije“ (2011) – dobitnik 6 nagrada i vlasnik 11 nominacija za prestižne filmske nagrade.

Festival francuskog filma u svom 4. izdanju predstavio je 10 novijih ostvarenja na tri lokacije u Beogradu – Mts Dvorani, Kosančićevom vencu, Silosima Beograd i na online platformi „Moj Off“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.