U trendu

Prometej: Izabrana dela Dejana Medakovića na Sajmu knjiga

BEOGRAD – Više stotina novih naslova izdavačka kuća „Prometej“ pripremila je predstojeći Sajam knjiga koja se ponovo održava nakon dve godine pauze.

Kao najznačajniji izdavački poduhvat iz Prometeja izdvajaju izabrana dela Dejana Medakovića, akademika i predsednika SANU, čija se stogodišnjica rođenja navršava ove godine.

Među već objavljenim naslovima su Medakovićevi kultni memoari Efemeris, sada u dve knjige, zatim dnevnički zapisi Dani, sećanja u 8 tomova, kao i vredne knjige o istoriji srpske umetnosti Barok kod Srba, Otkrivanje Hilandara i Istraživači srpskih starina.

Prometej je za svoje čitaoce ove godine pripremio više desetina istorijskih naslova: IX kolo Edicije Srbija 1914-1918, monografije o kralju Petru i kralju Aleksandru, nove knjige Vase Kazimirovića koje govore o stvaranju Jugoslavije, te knjigu izabranih tekstova o Jasenovcu.

Edicija Popularna lingvistika bogatija je za nekoliko vrednih novih jezičkih priručnika i rečnika, među kojima je svakako najpopularnija knjiga Pavla Ćosića Jezičke nedoumice: zablude i mitovi.

Pored prepoznatljivih istorijskih i lingvističkih izdanja, Prometej je u poslednje tri godine publikovao i desetine proznih dela domaćih i stranih autora.

Među njima posebno ističemo knjigu Slavice Garonje Šapati Male Vlaške, koja je upravo nagrađena novoustanovljenom nagradom „Radovan Beli Marković“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.