U trendu

Promocija knjige „Sećanja“ Vase Čubrilovića večeras u Kolarcu

BEOGRAD – Promocija knjige „Sećanja“ Vase Čubrilovića, najmlađeg učesnika Sarajevskog atentata, zakazana je za večeras Kolarčevoj zadužbini.

Reč je o jedinstvenom istorijskom dokumentu u kojem jedan od učesnika Sarajevskog atentata iz 1914. godine prvi put iznosi sećanja na jedan od najvažnijih i najdramatičnijih dana u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji.

Rukopis je, zahvaljujući Srpskoj akademiji nauka, akademiku Vasiliju Krestiću i izdavačkoj kući „Vukotić media“ pred čitaocima, a ovaj burni događaj do detalja je osvetljen iz prve ruke.

Čubrilović, koje preživeo samo zahvaljujući okolnostima što je bio maloletan, dok mu je rođeni brat Veljko obešen, u ovim memoarima iznosi nešto o čemu za života nikad nije progovorio: kako je izgledalo stanje u BiH pred atentat, kako su se zaverenici spremali za ovaj čin, kako je iz sata u sat izgledalo njihovo kretanje na dan ubistva prestonaslednika Franca Ferdinanda, kako je izgledalo suđenje, a kako robija…

Ali i kako je izgledala Srbija njegovog vremena, pa i kako je video rešavanje kosovskog pitanja.

Ovaj ugledni profesor, akademik, poslanik i ministar, za života nije želeo da o ovom govori u brojnim intervjuima, ali je sećanja zapisao jož davne 1970-te godine.

Ona se nalaze u rukopisnoj zaostavštini profesora Čubrilovića koju je zaveštao Arhivu SANU, pre smrti 1990.

O knjizi će govoriti akademik Vasilije Krestić, akademik Slavenko Terzić, dopisni član SANU Mira Radojević, profesor književnost Radana Vila Stanišljević i izdavač Manjo Vukotić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar