U trendu

Promocija obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije o slikaru Urošu Prediću

Promocija obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ autorke Olivere Skoko, održana je danas povodom sedamdeset godina od smrti Uroša Predića (1857-1953).

Pomoćnica ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Danijela Vanušić, kazala je na skupu u Gradskoj kući u Zrenjaninu da je Ministarstvo podržalo obeležavanje 160 godina od rođenja Predića izložbom u zrenjaninskom Narodnom muzeju i pratećom publikacijom koja je danas predstavljena u obnovljenom i redizajniranom izdanju.

„Publikacija je po svemu specifična jer je autorka ceo opus predstavila kroz vizuru legata, onog najintimnijeg i ličnog što je Uroš Predić sačuvao za sebe i što je posle njegove smrti pripalo muzeju u Zrenjaninu“, kazala je Vanušić.

Narodni muzej u Zrenjaninu je 2017. godine, obeležavajući 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića, priredio izložbu iz svog fonda koja prikazuje životni i stvaralački put tog izuzetnog umetnika.

Autorka publikacije, Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti u zrenjaninskom Narodnom muzeju, kazala je da je tu izložbu videlo više od 60.000 posetilaca u šest gradova u Srbiji i regionu, i da je već se samim tim nastala potreba i velika zainteresovanost da prateća publikacija doživi novo izdanje.

„Odštampali smo je upravo zahvaljujući Ministarstvu kulture, Grad Zrenjanin je pokrenuo priču o obeležavanju 70 godina od smrti Uroša Predića, a tu su sa nama i predstavnici Galerija Matice srpske koja broji poslednje dane izložbe o Urošu Predići, i imam utisak da svako zaista može da doprinese i prepozna značaj Uroša Predića“, kazala je Skoko.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je naveo da je namera da uz podršku Republike i Pokrajine ove godine počne izgradnja spomen-kuće Uroša Predića u Orlovatu, njegovom rodnom mestu.

Grad Zrenjanin, u saradnji s ustanovama kulture i Mesnom zajednicom Orlovat, od 8. do 11. februara obeležava 70. godišnjicu od smrti Uroša Predića. Sinoć je u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ prikazana monodrama „Ja ću tebi ljuba biti“ Muzejskog teatra Muzeja Krajine iz Negotina.

Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara, na groblju u Orlovatu biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a potom će prisutni posetiti Hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, graditeljsko delo istaknutog arhitekte modernog pravca Dragiše Brašovana, koje je spomenik kulture od velikog značaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar