U trendu

Promovisana knjiga Nacija, žanr

BEOGRAD, 13. oktobra (Tanjug) – Novinar i filmski kritičar Dragan Jovićević predstavio je večeras svoju knjigu „Nacija, žanr“, u kojoj donosi pregled razvoja filmskih žanrova u Srbiji, posebno u 21. veku, i bavi se pitanjem da li je sa njenim osamostaljenjem nastao novi nacionalni filmski žanr.

Govoreći na promociji u Jugoslovenskoj kinoteci, Jovićević je rekao da je knjiga nastala kao proširenje i dorada njegove doktorske disertacije „Žanrovska istorizacija i teorijsko-žanrovska problematizacija: srpski film od 1999. do 2009.godine“, koju je odbranio 2016. na Fakultetu dramskih umetnosti.

„Moja teza da su se nacija i žanr filmski pomešali je dobila posle na aktuelnosti… Zemlja je menjala granice i imena. Postoji posebna teza da sa rađanjem nove države i nacije, zapravo nastaje i nova umetnost. Mene je interesovalo šta se desilo na planu filma i koliko je nacionalni film dobio tu na aktuelnosti“, rekao je Jovićević.

U knjizi koju je objavio Filmski centar Srbije, Jovićević je ključnu tezu obradio kroz pet poglavlja „Recepcije žanra“, „Mapiranje žanrova novog srpskog filma“, „Formiranje nacionalnog žanra“, „Žanrovska stremljenja u novom srpskom filmu“ i „Ogledi o nacionalnom žanru“.

„Primetio sam da nakon turbulentnih devedesetih godina filmovi u Srbiji prevazilaze granice žanra, brišu ih u potpunosti, i mnogi autori nisu ni svesni pravila pojedinih žanrova, već vrlo često temu filma proglašavaju žanrom za sebe“, rekao je Jovićević, inače urednik kulture u NIN-u.

Prema njegovim rečima, „time su stvoreni uslovi da se naprave zasebne klasifikacije žanrova, i da budu čitane na drugačiji način od onog što je tradicionalno poznavanje žanra“.

„Napravio sam tri odvojene grupacije nacionalnog žanra, koje sam proglasio tranzicionim, egzistencijalnim i političkim filmom. To su filmovi u kojima su autori odustali od tradicionalnog pristupa žanru, i od bavljenja temom, koja se ticala nacije u tom trenutku, pravili su zasebne žanrovske kategorije“, naveo je Jovićević.

Urednik izdanja i filmski kritičar Miroljub Stojanović cenio je da je „Nacija, žanr“ „hrabra, promišljena , provokativna, divno napisana“ kniga, vrlo retka po metodičnosti i sistematičnosti, koja pokazuje da „žanrovsko pitanje nije do kraj rešeno i da je to vibrantno, živo pitanje sa kojim nikad nismo dovoljno raščistili“.

„Knjiga kao jednu od zanimljivih problemskih ravni ima pitanje koliko je moguće u duhu pravdanja naslova danas govoriti o sinonimnosti i identifikaciji nacije i žzanra. I najzad, koliko nas ovo sve zanima kad Filmski centar Srbije poslednjih godina insistira vrlo sistemski na nečemu što je nacionalna tema“, rekao je Stojanović.

Filmski teoretičar, scenarista i reditelj Saša Radojević rekao je da je „Nacija, žanr“ inspirativna knjiga, koja govori da „nacionalni film može da bude tretiran kao žanr“.

„Evropski film je napravljen kao neka vrsta fronta, otklona od americkcog žanrovskog filma. A zapravo je to veštačka konstrukcija, jer Dragan vrlo tačno navodi da sve te kinematografije zavise od nacionalnih filmskih fondova“, rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima, Jovićevićeva knjiga ima „oslobodilački efekat vezan za pojam srpskog filma kao zasebnog žanra“.

„Imamo novu zemlju koja postoji 15 godina kao samostalna država. U toj zemlji se stvara identitet nacije i države, i paralelno sa tim tokom ide nešto što je vezano za identitet srpskog filma kao zasebnog žanra“, ocenio je Radojević.

Prema njegovim rečima, otvoren je put da se razmišlja o tome „šta zaista možemo da nazovemo kao srpski film ekvivaletno jednom žanru“, i da odgovor na to pitanje „tek treba da se iskristališe“.

„Veliki sam veliki pristalica teze da je nacija zamišljena zajednica. Ako se zajednica zamišlja, najbolje je zamišljati kroz film“, ocenio je Radojević.

Reditelj Mladen Đorđević istakao je da je poseban značaj Jovićevićeve knjige „što pokazuje tendencije u savremenom srpskom filmu“.

„Značaj knjige je što mi je period poslednjih 30 godina delovalo jako haotično, dok nisam pročitao ovu knjigu. Stvarno nisam mogao da vidim koji su pravci i smernice. Kad sam pročitao video sam da postoji neki sistem“, rekao je Đorđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.