U trendu

Promovisana knjiga o kulturi govora za decu

BEOGRAD – Prva interaktivna knjiga o kulturi govora za decu i mlade „Progovori da vidim ko si“ autora Slobodana Roksandića promovisana je u Biblioteci grada Beograda na svečanoj akademiji njenog izdavača Udruženja za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“.

Roksandić je rekao da je govorenje najbolji način da neko postane dobar govornik, dok se čitanjem knjige na temu kulture govora ne može sasvim ovladati govorničkim veštinama, ali ona „daje podsticaj i pokreće nas da osvestimo o čemu bi sve trebalo da razmišljamo kako bismo govorili razumljivo, dinamično, ritmično, jasno, jezgrovito“.

„Da bi se ostvario potpuni efekat, želeo sam da napišem knjigu koja se čita, gleda, sluša i rešava. Svako ima priliku da dobije odgovor na ključno pitanje – ko sam ja kao govornik. Ko na vreme uspostavi dobre govorne navike, postaje sigurniji i dobija krila da na pravi način predstavi sebe i svoje ideje, ma čime se u životu bavi“, rekao je komunikolog Roksandić.

Iz „Izražajnosti“ je saopšteno da knjiga sadrži više od 20 audio i video lekcija, koje čitaoci pokreću skeniranjem kju-ar koda, pomoću kojih dobijaju smernice kako se može unaprediti usmeno izražavanje. Kako je navedeno, njihovo izdanje je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja akreditovao kao dodatno nastavno sredstvo za bolje usmeno izražavanje učenika osnovnih i srednjih škola.

Jedinstvena interaktivnost ogleda se i u mogućnosti da svaki čitalac pošalje audio zapis određenih zadataka, a stručnjaci iz „Izražajnost“ će im odgovoriti i uputiti ih kako mogu da poboljšaju svoje govorne navike, navode iz „Izražajnosti“.

Jedan od osnivača „Izražajnosti“ Milan Bosiljčić je naglasio da knjiga „Progovori da vidim ko si“ treba da posluži i prosvetnim radnicima, kako bi dodatno oplemenili govorni izraz i bili pravi uzor svojim učenicima.

„Učitelji i nastavnici sada prvi put imaju priliku da pomoću vežbi iz knjige dodatno unaprede nastavu i svrsishodno obrade temu kulture izražavanja, koja je sastavni deo nastavnog plana i programa. Prema anketi koju je do sada popunilo više hiljada prosvetnih radnika, čak 90 posto je ocenilo da oseća promuklost glasa, što se može izmeniti pravilnom tehnikom glasa“, rekao je Bosiljčić.

Na svečanoj akademiji uručene su i povelje Svetog Jovana Zlatoustog za doprinos razvoju kulture govora učiteljima, nastavnicima i profesorima koji svojim primerom potvrđuju važnost negovanja srpskog jezika i usmenog izražavanja, saopštila je „Izražajnost“.

„Učitelji i nastavnici su, uz roditelje, glavni jezički i govorni vaspitači. Zato je veoma važno da oni stalno usavršavaju svoje govorne navike, kako bi učenici u njima imali prave uzore“, rekla je jedna od dobitnica povelje Tatijana Vasović Novosel, direktorka Osnovne škole „Banović Strahinja“ iz Beograda.

Njena škola je prva u Beogradu koja će đacima od naredne školske godine, kao slobodnu nastavnu aktivnost uvrstiti program „Kultura izražavanja“ služeći se knjigom „Progovori da vidim ko si“, navodi „Izražajnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.