U trendu

Promovisana knjiga scenarija za film i seriju „Nečista krv“

BEOGRAD – Promocija knjige scenarija autora Vojislava Voje Nanovića za TV seriju “Nečista krv” (RTS 1) danas je održana u RTS klubu – galeriji u Beogradu, gde i dalje traje izložba kostima iz ove serije, uz prisustvo umetničke ekipe ovog projekta.
RTS Izdavaštvo i kuća „This and that production“ stoje iza ovog značajnog književnog projekta prema svim mogućim delima Borisava Bore Stankovića.
Tačnije, Nanović je napisao scenario za Tv seriju od 11 epizoda prema tri drame „Koštana“, „Tašana“ i „Jovča“, romanima „Nečista krv“ i „Gazda Mladen“, i po raznim pripovetkama i pričama.
Na promociji, reditelj filma i serije Milutin Petrović, rekao je da je očekivao toliko visoku gledanost TV serije „Nečista krv“, koja se emituje svakog vikenda na RTS 1, po dve epizode.
„Toliko smo puno radili na ovom projektu ulozili ogroman trud, tako da je sasvim prirodno da film u bioskopima bude gledan, kao i sada serija“, napomenuo je režiser.

Film je u bioskopima imao preko 400 000 gledalaca.
„Često sam se pitao dok smo snimali ovako veliki i zahtevan projekat, da li sam ja uopšte dostojan da snimam po scenariju velikog Voje Nanovića. Ipak je on za života spremao ovu seriju, a ja sam onda otkrio taj scenario nakon 40 godina. Odnosno, razmišljao sam da li smo mi kao društvo dostojni da imamo njegovo delo danas ekranizovano“, smatra Petrović.

Prema analizi reditelja, ovolika gledanost dokazuje da narod želi da gleda na malim i velikim ekranima nešto istinski vredno, pametno i kvalitetno.
On je svaki film i scenario Nanovića doživeo tako da se gledalac oseća kao da je ušao sa druge strane ekrana, utisnut u priču.
„Tako je napisana „Nečista krv“, i onda smo je snimali u tom ključu, da se ne oseti gluma, da se ne vidi režija, ni pokret kamere. Poenta je bila da izazove osećaj da se sve pred očima publike dešava stvarno, pravi život“, otkrio je reditelj svoju kreativnu nameru.

Petrović nije pobornik toga da se objavljuju filmska ili TV scenarija, kao i pozorišne drame u vidu knjige, jer smatra da scenario služi filmu kao predložak, da bi se on snimao, kao što se postavlja temelj da bi se izgradio soliter.
Ipak, po njemu, publikacija svih 11 epizoda scenarija Voje Nanovića je posebno delo, jer je i lepo napisano kao roman i još je savršen predložak za ekranizaciju.
Filmski reditelj i scenarista Vojislav Nanović (1922-1983) imao je veoma plodnu karijeru sa desetinama kratkih dokumentarnih filmova i zapaženih dugometražnih igranih ostvarenja.
Veoma produktivan, već do svoje 38.godine snimio je 8 igranih filmova za bioskope.

Urednik serije, scenarista, režiser Saša Radojević podsetio je na nezapamćen uspeh Nanovićevog filma „Čudotvorni mač“ (1950), koji je bio neprikosnoven po gledanosti i prepoznatljivosti, navodeći da se tek 30 godina kasnije pojavio „Ko to tamo peva“ (1980) sa takvim kultnim uspehom.
Izdvojio je Radojević i provokativan ratni film „Šolaja“ (1955), gde je prisutna tema o junaku koji ima dilemu da li da se priključi partizanima ili četnicima.

Ipak, svi su se složili da opsednutost velikog autora delima Bore Stankovića počinje sa njegovim filmom „Ciganka“ (1953), prema drami „Koštana“, a još u gimnaziji se interesovao za opus čuvenog književnika iz Vranja.
Tokom karijere od 40 godina (1946-1985), ostavio je traga i sa drugim igranim filmovima – „Besmrtna mladost“ (rediteljski debi, 1948), „Frosina“ (1952), „Tri koraka u prazno“ (1958), „Pogon B“ (1958) i „Bolje je umeti“ (1960).
Kako mu kritika nije bila nimalo naklonjena i više mu nije bilo dozvoljeno da snima igrana ostvarenja.

Upravo nakon poslednjeg filma otišao je razočaran u Ameriku i tamo snimao mnoge projekte i kasnije napisao seriju „Nečista krv“ u želji da je režira pri povratku u Jugoslaviju.

Unuka Vojislava Nanovića Jovana Stanojlović ispred Zadužbine svog dede objasnila je da se knjiga scenarija razlikuje od same serije, jer su kasnije te originalne epizode dramaturški adaptirane, kao porodična hronika od svih dela i likova Stankovića.

Unuka je izjavila da je njen deda vešto, autentično, slikovito opisao i oživeo taj univerzum književnih likova kroz snažne dijaloge i karaktere.

Producentkinja serije Snežana van Hauvelingen ispred kuće „This and That Production“ otkrila je da je u planu da se ustanovi nagrada „Vojislav Nanović“ za neki od domaćih filmskih festivala.
Podsetila je da je Filmski centar Srbije podržao film na Konkursu sa nacionalnom tematikom, i da je njima u timu odmah bila želja da prave film i seriju, koja sada ima 10 epizoda, a ne 11 kao u knjizi sa originalnim rukopisom.

Glumica Milena Predić koja tumači lik Todore, žene Efendi Mite, odnosno Sofkine majke, primetila je da su svi likovi tragični, i muški i ženski, što smatra kao pravi kvalitet scenarija, taj zajednički sadržilac.

Uporedila je sudbinu svoje junakinje sa grčkom tragedijom, jer je postignut taj nivo, gde je glavni algoritam bio za ženu: živi, rađaj, umri.

Sonja Kolačarić igra junakinju iz pripovetke „U noći“ za koju je istakla da je skroz bez dijaloga i replika, dakle sve je Voja napisao, i zato joj je scenario vrhunski, jer serija ne bi bila tako uspešna bez ovakvog teksta.

„Nečista krv“ kao scenario za TV seriju pisao je reditelj Vojislav Nanović sedamdesetih godina prošlog veka kao epsku sagu o Vranju u koju su na vešt način spojeni likovi i motivi porodične hronike u razdoblju od čak 50 godina 19. veka.
Kako su otkrili reditelj Petrović i urednik Radojević, ima još zanimljivih scenarija ovog autora kao što je „Stanoje Glavaš“ i „Boško Buha“, koji će se čuvati u Zadužbini, a bili bi odlični za realizaciju i danas.

Scenario serije „Nečista krv“ je savremen i aktuelan kao da je napisan danas, svi su se složili i zaključili da ni 20 najboljih scenarista Srbije ne bi zajedno mogli nikada bolje da napišu ovu seriju od Voje Nanovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar