U trendu

Pronađene Lenonove dragocenosti

Dnevnici, originalni rukopisi kompozicija i zvučni snimci samo su neki od stotinak predmeta koji su pripadali Džonu Lenonu, a prošle nedelje pronađeni su u Berlinu. Tri dnevnika, dva para naočara, tabakera, master snimak koncerta „Bitlsa” iz 1965. godine i rukopisi nekoliko kompozicija trenutno se nalaze u sedištu policije u Berlinu, koja je prošle nedelje uhapsila neimenovanog muškarca, zbog posedovanja i pokušaja prodaje dragocenosti pokojnog člana „Bitlsa”.

Od stotinak predmeta, čak 86 pronađeno je u berlinskoj aukcijskoj kući „Auctionata”, koja je pre nekoliko meseci proglasila bankrot. Privremeni administrator ove aukcijske kuće, čim je pronašao dragocenosti, koje su bile procenjene na više od tri miliona evra, alarmirao je policiju, koja ih je zaplenila još u julu mesecu.

S obzirom da je Lenonova supruga, mulitimedijalna umetnica Joko Ono identifikovala predmete i potvrdila da su pripadali osnivaču „liverpulskih buba”, policija je otvorila istragu. Uhapšen je neimenovani 58-godišnji muškarac, a policija je u njegovom domu i kolima pronašla još predmeta, i tereti ga za prevaru i pokušaj prodaje ukradene robe.

Portparol tužilaštva Martin Šteltner kazao je na konferenciji za štampu u Berlinu da je još jedan osumnjičeni „trenutno nedostupan” organima gonjenja, jer je turski državljanin, prenela je agencija Rojters. Policija pretpostavlja da je drugo osumnjičeno lice svojevremeno radilo kao šofer Joko Ono, i ukralo dragocenosti 2006, potom ih prebacilo u Tursku i na kraju u Berlin pre tri ili četiri godine.

Šteltner nije želeo da otkrije kada će zaplenjene Lenonove stvari biti vraćene njegovoj porodici, s obzirom da istraga još nije okončana. Od tri pronađena dnevnika, jedan je pisan u danima neposredno pred tragičnu Lenonovu smrt. U tom dnevniku muzičar je pisao o onome šta ga čeka 8. decembra 1980. godine, kada je i ubijen ispred svog doma u Njujorku:

„Zapisao je da tog jutra Eni Libovic treba da fotografiše njega i Joko Ono, što će kasnije postati svetski poznata fotografija”, kazao je Mihael fon Hagen, javni tužilac na pres konferenciji, izvestio je AP.

Portret nagog Lenona, sklupčanog oko supruge Joko Ono u krevetu, načinjen nekoliko sati uoči smrti, jedna je od najznačajnijih fotografija u istoriji pop kulture. Upravo ta fotografija, koju je načinila umetnica Eni Libovic, krasila je naslovnu stranu cenjenog američkog magazina „Rolingstoun” u januaru 1981. godine.

Te dnevnike je, prema rečima Hagena, japanska multimedijalna umetnica i aktivistkinja Joko Ono čuvala kao „svetinju”: „Otuda je pomisao da bi Ono nekom pozajmila ili dala dnevnike, naročito onaj koji se završava na dan Lenonove smrti, potpuno isključena.”

Podsećamo, godinama unazad sve vezano za „Bitlse”, a naročito za pokojnog pevača i kantautora legendarne grupe, na aukcijama dostiže astronomske cene. Pre nekoliko meseci Lenonova kožna jakna prodata je na aukciji u Engleskoj za 14.000 dolara, dok je u septembru na prodaju stavljen originalni „rukopis” čuvene kompozicije „Bitlsa” – „Eleanor Rigby” po početnoj ceni od čak 26.500 funti.

Međutim, posle tvrdnji da je rukopis ukraden, u poslednjem trenutku skinut je sa aukcije. Takođe, pre dve godine Lenonova akustična gitara prodata je za 2,41 milion dolara, što je tada bila rekordna suma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.