U trendu

„Prozor“ Katarine Nikolić pobedio na Hartefaktovom konkursu

BEOGRAD – Srpska autorka Katarina Nikolić pobedila je na Haretfaktovom regionalnom konkursu za savremeni angažovani dramski tekst, dramom „Prozor“ kazala je jedna od članica žirija konkursa, dramska spisateljica Biljana Srbljanović gostujući u jutarnjem programu „Uranak“ K1 televizije.

Uz Biljanu Srbljanović žiri konkursa činili su i reditelj Haris Pašović i dramska spisateljica Tena Štivičić.

Srbljanović je napomenula da je nagrađena drama na konkurs stigla pod šifrom „Junker“.

„Drago mi je da je Katarina Nikolić naša bivša studentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti. Katarina je afirmisana autorka koja objavljuje romane i učestvuje u zanimljivim projektima. Važno je istaći i da je žiri jednoglasno doneo odluku“ kazala je Srbljanović i dodala da je nakonkurs stiglo 60 drama.

„Mi iz Hartefakt fonda ućićemo u pregovore sa regionalnim pozorištima kako bi osmislili koprodukciju predstave „Prozor“. Naš cilje je da drama Katarine Nikolić zaživi na pozorišnoj sceni“ kaže Srbljanović.

Katarina Nikolić se zahvalila na vrednom priznanju i napomenula da je nagrađenu dramu pisala nekoliko godina.

„Drama je inspirisana istinitim događajima. U njenom središtu je nasilje u školi, ali i različiti oblici nasilja koja određuju naše društvo danas“ kazala je Nikolić

Katarina Nikolić rođena je 1988. godine u Pančevu.

Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Autor je romana „Kazablanka“(2009), „Igra jednog časa“(2013) i „Dete Prirode“ (2014). Koautor je dve zbirke priča „Leksikon božijih ljudi“(2010) i „Sopstvena soba za kratku priču“ (2013).

Časopis NIN objavio joj je priču “Šerlok Holms. Bez kokaina” 2012. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.