U trendu

Prva međunarodna arheološka konferencija nakon 25 godina

NOVI SAD – U Novom Sadu danas je otvorena Međunarodna arheološka konferencija pod nazivom „Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.“, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da za nas ova konferencija ima i dodatni emotivni značaj pošto i sami pripadamo Slovenima kao najvećoj grupaciji naroda u Evropi.

“I to ne samo danas, nego i kroz prošlost i kroz ovu konferenciju možemo da sagledamo impresivan izbor tema koje će ovde biti narednih dana i koje će siguran sam predočiti podatke najnovijih istraživanje i nova dragocena saznanja, pokrenuti naučnu debatu, trasirati puteve za nova istraživanja u vremenima koje dolaze.”, rekao je Mirović.

Na otvaranjuf su govorili i organizatori koferencije, direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac, arheolog i odgovorni sekretar organizacionog komiteta Stanko Trifunović i ispred Instituta arheologije Ruske akademije nauka dr Andrej Oblomski.

U koorganizaciji učestvuje još šest uglednih evropskih institucija kulture i nauke.

Poslednji Kongres za slovensku arheologiju održan je u Novgorodu, pre 25 godina, a ovogodišnja evropska konferencija okupila je oko 100 učesnika iz 17 zemalja Evrope i trajaće do 10. oktobra.

Pored konferencije, u Muzeju Vojvodine upriličena je i izložba o arheologiji srpskog Podunavlja u 1. milenijumu n.e. “Dunavske Igre prestola – uzdizanje i pad varvara”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.