U trendu

Prva raketa sastavljena od 3D štampanih delova danas poleće u svemir

VAŠINGTON – Let 3D odštampane rakete „Teran 1“, proizvođača Relativiti Spejs, zakazan je za danas u okviru testa nove strategije za smanjenje troškova proizvodnje te kompanije.

Kako navodi Rojters, raketa je visine 35 metara, 85 odsto delova napravljeno je pomoću 3D štampača, a trebalo bi da bude lansirana sa rampe američke svemirske baze u Kejp Kanaveralu na Floridi.

„Lansiranje za koje se pripremamo je prilika da demonstriramo čitav niz stvari ođednom“, rekao je Džošua Brost, viši potpredsednik Relativiti Spejsa za prihode.

Ta kompanija je nedavno saopštila da je raketa „Teran 1″ daleko najveća konstrukcija ikada sklopljena od 3D štampanih delova“.

Proces 3D štampanja, koji se koristi u različitim industrijama, uključuje mašine koje „štampaju“ uzastopne slojeve mekih, tečnih ili praškastih materijala koji se brzo stvrdnjavaju ili spajaju u čvrste, trodimenzionalne objekte, koji su skenirani sa digitalnih nacrta, navodi Rojters.

Kompanija Relativiti, jedan od nekolicine američkih raketnih startapa koji se takmiče da zadovolje rastuću potražnju za jeftinim uslugama lansiranja, planira proizvodnju prema uštedi troškova koje očekuje da će postići korišćenjem gigantskih, robotskih 3D štampača u cilju pojednostavljenja linija za proizvodnju raketa, dok se većina konkurentskih kompanija pristupa smanjenju troškova izradom raketa dizajniranih za višekratnu upotrebu.

Kako je Terran 1, dizajniran za jednokratnu upotrebu, napravljen da podigne 1.250 kilograma težak satelit u nisku orbitu Zemlje, smanjena je potražnja za tom klasom raketa-nosača, te je Relativiti započeo proves razvijanja veće 3D štampane rakete za višekratnu upotrebu – Terran R, za koju se očekuje da bude lansirana u 2024. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.