U trendu

Prva Smotra hrvatskog filma za vikend u Beogradu

BEOGRAD – U organizaciji Zajednice Hrvata Beograda „Tin Ujević“ i u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom, održaće se prva Smotra hrvatskog filma u Beogradu u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke i trajaće od večeras do 23. juna.

Smotra će biti posvećena legendarnim avangardistima Dušanu Makavejevu i Mihovilu Pansiniju.

Uz izbor najboljih visokonagrađivanih kratkih i dugometražnih filmova najnovije hrvatske produkcije u protekle tri godine, smotra će obuhvatiti projekcije ostvarenja koja su nagrađivana na pulskom festivalu.

Publika će imati prilike da vidi ostvarenja „Mali“ Antonija Nuića, koji će i svečano otvoriti smotru, zatim „Kratki izlet“ Igora Bezinovića i „Lada Kamenski“ Sare Hribar i Marka Šantića, uz izvanredne kratke igrane i eksperimentalne filmove Mladena Stanića, Judite Gamulin i Sare Jurinčić, te svetski uspešne animacije „Ježeva kućica“ Eve Cvijanović i „Biciklisti“ Veljka Popovića.

Dokumentarni hrvatski film biće zastupljen na Smotri retrospektivom mlađeg autora Igora Bezinovića, višestruko nagrađenog u Hrvatskoj i inostranstvu.

Reprezentativni izbor filmova Igora Bezinovića uz igrano ostvarenje „Kratki izlet“ uključiće i kratke satirične i kritičke filmove o kulturi svakodnevnice, tranziciji, zakonu i prestupu, etno-dokumentarce od „Dom je tamo gđe je srce“ do „Kartolina“ i tragičku studiju tranzicijskog omladinskog muškog identiteta u svojevrsnom remek-delu „Veruda -film o Bojanu“ (2015).

Umetnički direktor Smotre hrvatskog filma 2019. Stipe je Ercegović, dokumentarista i predsednik Zajednice Hrvata Beograda „Tin Ujević“, a selekciju Smotre potpisuje Ivana Kronja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.