U trendu

Prvi broj dvojezičnog časopisa „Arhitekta“

BEOGRAD – Prvi put je izašao dvojezični srpsko-engleski časopis iz oblasti dizajna i arhitekture „Arhitekta“, koji uzima ulogu aktera na globalnom nivou, saopštili su iz časopisa „Arhitekta“.

Decentralizovani urednički tim na relaciji Beograd – Šangaj, formiran je da uspostavi dijalog između evropskih i azijskih profesinalnih, kulturnih i dizajnerskih standarda, predstavljajući ova tržišta i njihove potencijale.

Za prvu temu dvojezičnog broja, odabran je novi talas.

Principe ovog fenomena, koji ima svoj definisan period u modernim umetnostima, „Arhitekta“ je provukao kroz arhitektonsko stvaralaštvo.

Takođe, novina ovog časopisa jeste da ispituje ulogu arhitekture u ostalim umetnostima, što je u ovom broju simbolično bila kolumna o arhitekturi na filmu reditelja Milorada Đokića.

Preispitivanju uloge arhitekture i urbanizma u periodu kovida-19, dat je poseban akcenat u ekskluzivnom intervjuu sa holandskim istoričarem, osnivačem časopisa Volume (zajedno sa Rem Kolhasom), kustosom nekih od najprestižnijih bijenala iz urbanizma i arhitekture, Ole Boumanom.

Pored velikana svetske arhitekture, koji su uvršteni u ovaj broj, poput Tada Anda i MVRDV, našla su se i odabrana dela srpskih arhitekata, između ostalih i „Zero house“ Vladimira Lojanice.

Časopis se može pohvaliti ekskluzivnim člancima, materijalima, detaljima projekata, i intervjuima sa svetskim eminentnim ličnostima arhitektonske scene.

Od sredine 2020. godine, bio je gostujući internacionalni medij na najvećim događajima iz sveta dizajna u Kini.

Izlazi na četiri meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar