U trendu

Prvi festival BF otvoren večeras u Sali filharmonije

BEOGRAD – Koncertom kamerne muzike sa neuobičajnom kombinacijom instrumenata oboe i harfe, sinoć je počeo Prvi festival Beogradske filharmonije.

Filhamoničarke Sanja Romić, oboa, i Milana Zarić, harfa, svirale su u sali filharmonije dela francuskih impresionista za ova dva instrumenta na radost ograničenog broja posetilaca uslovljenim merama protiv pandemije.

Pored zadovoljstva poštovalaca ozbiljne muzike što uživo prisustvuju koncertu radost se ogledala i na licima protagonistkinja koncerta.

Prvi festival Beogradske filharmonije čini ukupno deset koncerata u filharmonijskoj Sali u kojoj će BGF svirati sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom na čelu, a najavljeni su i nastupi filhamoničara u različitim kamernim sastavima.

Već danas na programu su dela Betovena i Šostakoviča u izvođenju orkestra koji čine duvači i gudači Beogradske filharmonije.

Kao izvođači najavljeni su: Vladan Lončar, Jelena Dragnić, Boris Brezovac, Aleksandar Latković, Ognjen Popović, Dušan Petrović, Nikola Ćirić, Boban Stošić.

Maestro Felc sa orkestrom priprema dva programa koji će biti izvedeni u šest termina.

Prvi program je „Veče Mendelsona“, koje je najavljeno za 4, 5. i 6. februar, kad je BGF svirati dve uvertire ovog nemačkog romantičara – „Hebridi“ i „Lepa Meluzina“, kao i njegovu „Italijansku“ simfoniju broj 4.

Klavirski trio: Mirjana Nešković, violina, Dušan Kočišević, violončelo, i Slađana Gajić, klavir, 9. februara izvešće dela Bramsa i Mendelsona.

Veče kasnije gudački kvartet – Miroslav Pavlović i Ksenija Milošević, violine, Ivana Uzelac, viola, Katarina Stanković, violončelo – sviraće muziku Betovena i Mocarta.

Drugi orkestarski program Filharmonije pod vođstvom maestra Felca za Prvi festival, čine dela Igora Stravinskog, Gustava Malera i Franca Šuberta 11, 12. i 13. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.