U trendu

Prvi festival igre u Beogradu

Sedam predstava, kao sedam raznorodnih ćudi onih malih ljudi iz bajke, odabrano je posle pregovora i razmišljanja za Prvi beogradski festival igre. Festival će početi 18. aprila, obuhvatiće Svetski dan plesa, 29. april, i završiće se, bar se nadamo, u onom naročitom raspoloženju koje čoveka obuzima pošto je doživeo čulno-estetska otkrića, 1. maja.

Vrata novog festivala otvoriće Nacionalni plesni teatar iz Soluna sa predstavom „Vinterajz“ Konstantinosa Rigosa, u Centru „Sava“. Umetničko-organizacioni tim, reditelj Nebojša Bradić i koreograf i igračica Aja Jung, već je najavio da će osim ove scene biti otvorena i pozornica Beogradskog dramskog pozorišta. Ostale predstave nizaće se sledećim redosledom: „Popodne jednog fauna“, „Čudesni mandarin“ trupe „Egri-Bjanko“ iz Torina, „Par-a-bol“ i „Akumulacija“ teatra iz Skoplja, „Kontrast“ Albanskog plesnog teatra iz Tirane, „Golem“ Plesnog teatra iz Ljubljane, „Apolon“ – baletski divertisman Žorža Balanšina – Marijnski teatar iz Sankt Peterburga, „Devica je bila dostupnija“ Centra „Suzan Dalal“ iz Izraela.

Predstave će se baviti najrazličitijim životnim temama veoma širokog dijapazona, položajem žena, politikom, mitovima, izolacijom. Poseban kuriozitet biće predstava koja će zatvoriti Festival; reč je o svojevrsnom presedanu koji dolazi iz izraelske produkcije, isključivo muškoj plesnoj verziji „Toske“. Predstava se služi igračkim jezikom, svi igrači su slične, izrazito snažne konstitucije, poput derviša, obrijani do glave i obučeni u belo. Među njima je Beograđanima već poznati Emanuel Gat, koji će u nastavku večeri, sa još jednom izraelskom plesnom zvezdom u usponu, Saharom Azimijem, izvesti i predstavu pod nazivom „So said Herzel“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar