U trendu

Rabije Kurnaz protiv DZordza V. Busa otvara Dunav film fest

SMEDEREVO – Festival „Dunav film fest“ biće održan po peti put od 19. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu, a projekcija nemačko-francuskog filma „Rabije Kurnaz protiv DŽordža V. Buša“ reditelja Andreasa Dresena će otvoriti manifestaciju.
Ekipa filmskog festivala je danas u susretu sa medijima u Centru za kulturu Smederevo predstavila kompletan program koji uključuje i selekciju filmova za glavnu nagradu „Dunavska lađa“.

Festival podunavskih zemalja ima taj koncept da obuhvata filmove iz onih država u kojima protiče reka Dunav.

Jugoslav Pantelić kao gost selektor i umetnički direktor istakao je da je zaista divno gledati filmove na gotovo najlepšem mestu za uživanje u sedmoj umetnosti kao što je Smederevska tvrđava.

„Filmovi glavnog Takmičarskog programa imaju svakako nešto zajedničko, autorski pristup, originalnost, autentičnost. Takođe, filmovi imaju žanrovske odrednice ali oni svi prevazilaze okvire tih žanrova“, napomenuo je Pantelić, inače prvi čovek FEST-a i direktor Jugoslovenske kinoteke.

„Drastičan primer izlaženja iz žanrova je ovde prava sloboda autorskog izraza, pre svega filmskih scenarista. Na Brodu Pristan biće presek najboljih evropskih filmova, a u programu „Filmski Globus“ je pravi karavan sa svih meridijana. Smederevo će u tih sedam dana biti vrhunski filmski centar u ovom delu Evrope“, naglasio je Pantelić i detaljno predstavio kompletan program.

Jedan od osnivača ovog festivala je Igor Stanković, prvi čovek Mts Dvorane, koji stoji i iza Festivala autorskog filma, „Kids Festa“, „DOK festa“, Festivala francuskog filma.

Na konferenciji ispred Dunav film festa Milena Debeljković je podvukla da će festival u malom jubileju, petom izdanju, trajati sedam, umesto šest dana, i da je ulaz besplatan svuda osim na Tvrđavi gde je cena ulaznica veoma simbolična (200 dinara za celo veče od dva filma).

Dragoljub Braca Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo, osvrnuo se na prethodna četiri izdanja i naveo da su i u ovim godinama pandemije korona virusa uspeli da realizuju sve programe i prikažu više od 150 filmova za 4 godine.

„U okviru petog izdanja pripremili smo veoma bogat i raznovrstan program koji će svojim sadržajem razigrati izuzetno atraktivne lokacije Smedereva. Publika će gledati filmove prisutne na evropskoj filmskoj sceni“, rekao je Martić i dodao da je Grad Smederevo pokrovitelj festivala.

Nakon svečanog otvaranja 19. avgusta sa delom „Rabije Kurnaz protiv DŽordža V. Busha“ Andreasa Dresena, naredni dan (20.08.) festival će ponuditi dva nova ostvarenja – skoro tročasovni „Priča moje žene“ rediteljke Ilidike Enjedi (Mađarska, Nemačka, Italija, Francuska) i „Grad prokletih“ Stefana Ruzovitckog (Austrija, Luksemburg).

Sledeće veče 21.08. biće u znaku domaće TV serije „Klan“ Bobana Skerlića, i premijernom prikazivanju prve dve epizode treće sezone, kao i filmu „Pamfir“ Dmitra Sukholitija Sobčuka (Ukrajina, Poljska, Francuska, Čile, Luksemburg).

Na repertoaru 22.08. jeste najnovija hrvatsko-srpska koprodukcija „Stric“ tandema David Kapac-Andrija Mardešić, gde glavnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović (nedavno prikazan na Festivalu evropskog filma Palić).

Takmičarski program uključuje te noći i češki film „Velika premijera“ Miroslava Krobota, a 23.08. repertoar će sadržati „Reč“ Beate Parkanove (Češka, Slovačka, Poljska) i nemački „AEIOU: Alfabet ljubavi“ Nikolet Krebic.

Pretposlednju noć u Malom gradu Smederevske tvrđave će obeležiti čuveni rumunski reditelj Kristian Munđiu sa novim naslovom „R. M. N. – Magnetna rezonanca“ i mađarski tandem autora Laslo Csuja-Ana Nemeš sa ostvarenjem „Nežno“.

Ceremonija dodela nagrada Takmičarskog programa za najboljeg reditelja, glumca, scenaristu, reservisana je za 25. avgust kada će van konkurencije biti emitovan film „Blizu“ Lukasa Donta (Belgija, Holandija, Francuska).

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, za program na Brodu Pristan izdvojio je francusko-belgijsku „Ljudsku komediju“ Ksavijera Đanolija, „Fabiana“ nemačkog režisera Dominika Grafa, a u Centru za kulturu Smederevo istakao je ostvarenja „Kockar“ slavnog Pola Šredera, francuski „Vorteks“ Gaspara Noe, italijanski „Tri sprata“ Nanija Moretija, „Emigranti“ Erika Popea, od dva i po sata, „Bergmanovo ostrvo“ Mie Hansen Lov.

Podsetimo, prošle godine četvrto izdanje „Dunav Film Festa“ je otvoreno srpskim filmom „Nečista krv – Greh predaka“ reditelja Milutina Petrovića, a zatvoreno sa zapaženim ostvarenjem „Nebesa“ Srđana Dragojevića, kome je to bila srpska premijera nakon svetskih festivala.

Takođe, prikazane su i premijerno dve epizode horor serije „Crna svadba“ Nemanje Ćipranića.

Festival će ove godine tokom sedam dana biti održan na Smederevskoj Tvrđavi, u Centru za kulturu Smederevo, na brodu Pristan, kao i lokaciji – Karađorđev Dud za dečje filmove, a program će moći da se prati i online putem „MojOFF“ filmske platforme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar