U trendu

Rackov: Madlenianum otvara sezonu operetom Pariski život

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je direktor teatra i opere „Madlenijanum“ Andrej Rackov koji je govorio o novoj sezoni čije je otvaranje zakazno za 1. oktobar izvođenjem operete „Pariski život“.

Rackov je rekao da su se u „Madlenijanumu“ ponovo odlučili za operetu posle velikog uspeha „Vesele udovice“ pred epidemiju.

„Shvatili smo da taj žanr, koji je zapostavljen u Srbiji potpuno neopravdano, kada se uradi u finom modernom ruhu, prilagođen današnjoj situaciji, ima jako dobar ođek kod publike“, istakao je Rackov.

U „Madlenijanumu“ se za novembar sprema dramska premijera „Valcera poručnika Nidrigena“ po tekstu Miodraga Ilića, a u decembru Pučinijeva opera „Turandot“, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem.

Nakon dve godine pandemije i njom uslovljenih ograničenja, Rackov kaže da ništa ne može da iznenadi i toliko problema se najavljuje da čovek ne može mnogo da planira unapred.

„Ali mora da se igra, kako god i na koji god način. Moramo biti spremni za sve eventualije. Da li će biti energenata…Snalazićemo se kao i do sada“, istakao je Rackov.

Mjuzikl „Jadnici“ su specifičan fenomen u svetu, a u „Madlenijanumu“ su za 15 godina na repertoaru stigli do 100 izvođenja, što je ističe Rackov „nenormalan uspeh za jednu pozorišnu kuću na ovim prostorima“.

„Među mjuziklima postoji tri, četiri naslova koji su delimični pandan ‘Jadnicima’. Produkciono gledano nadam se da će ‘Pariski život’ da bude novi spektakl na našoj sceni“, naveo je Rackov.

Prema njegovim rečima, u „Madlenijanumu“ planiraju „jedan značajan mjuzikl naslov, ali o tom potom“.

Naglasivši da podržava tehnološke revolucije i nema ništa protiv da se deo toga uključi u živim izvođenjima u pozorištu, Rackov je upozorio da „žive ljude i igranje pred publikom ne može da zameni tenhologija“.

„To smo videli za vreme pandemije. Mnogi su pokušavali sa hologramima, uživo prenosima, ali to nije to. Umetnik kada stane na scenu, energiju koja se deli ne može da zameni nijedan ekran“, ocenio je Rackov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.