U trendu

Radaković: Karmina Burana simbolizuje ljubav, sjaj, ponos

BEOGRAD – „Karmina Burana“, najpopularnije delo namačkog kompozitora Karla Orfa, pod dirigentskom upravom Dragane Radaković biće izvedena 29. juna u Narodnom pozorištu u okviru Beogradskog letnjeg festivala „Belef“, a Radaković za Tanjug kaže da je Orfovo delo simbol za ljubav, zavođenje, sjaj, energiju, ponos, ali i toliko moćno da lako može da se dogodi da padne luster u nacionalnom teatru za vreme izvođenja te kantate.

U jedinstvenom muzičkom spektaklu, uz Hor i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, Hor RTS-a i Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, kao solisti će nastupiti sopran Snežana Savičić Sekulić, tenor Stevan Karanac i bariton Dragutin Matić.

Dragana Radaković je magistar solo pevanja i dirigovanja, a svoju bogatu karijeru potvrdila je u više od hiljadu predstava na domaćim i svetskim scenama.

Ona nema dilemu da publiku u Narodnom pozorištu očekuje prvorazredni muzički događaj.

„Muzika Karla Orfa je fantastična. Životna i energična u isto vreme. To su srednjevekovne pesme koje su studenti teologije skupljali po manastaru i zanimljivo je da te numere nemaju mnogo veze sa religijom. Te pesme slave život i ljubav. U sebi sadrže pastoralnu liriku, uživanje u vinu, na momente i podsmevanje životu…Razuzdanost“, rekla je Radaković.

Ona je ocenila da je „Karmina Burana“ splet emocija koje se kroz muzičke ekstreme dočaravaju publici.

„Od pijanisima do fortisima. Lako može da se desi da otpadne luster u Narodnom pozorištu dok tri hora budu dočaravala Karminu Buranu“, kaže Radaković.

Ona naglašava da je zbog specifičnosti organizacije predstojećeg spektakla u Narodnom pozorištu proširena scena do trećeg reda partera.

„Imamo 300 protagonista na sceni…Dečiji hor će se naći u prvim malim ložama. U toku su zajedničke probe na kojima treba da zvučimo kao jedan. Namera nam je da zvučimo mladalački i jezgrovito.

Karmina Burana je nešto što je moćno, radosno. Za mene je to izuzetan izbor za kraj sezone. Karmina Burana je simbol za ljubav, zavođenje, sjaj, energija, ponos…. Verujem da ćemo pružiti magiju publici“, rekla je Radaković.

Kaže i da joj je uvek bilo važno da postane dobar muzičar.

„Što više imate završenih smerova na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, to ste bolji muzičar. Imam dirigovanje i solo pevanje. Vidi se na sceni kada neko kroz obrazovanje upije mnogo muzike u sebe. Važno je da operski pevači budu sposobni da svaku emociju dočaraju glasom na sceni“, kaže Radaković.

Prema njenim rečima, premijera opere „Turandot“ u Narodnom pozorištu priprema se za decembar 2022. godine.

„U podeli sam i biće to prilika da bogato iskustvo iz svetskih produkcija u Australiji, Kini, prenesem u Beograd“, rekla je Radaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.