U trendu

Radivojević: Vakcinisani u teatar kao u Brodveju

BEOGRAD – Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozirišta podržao je današnji predlog gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla da u predstojećoj sezoni vakcinisani i oni sa negativnim testom na kovid 19 mogu u teatar u punom ili nešto smanjenom kapacitetu.

U izjavi Tanjugu Radivojević je izrazio želju da se sva pozorišta što pre vrate normalnom funkcionisanju i igranju pred punim dvoranama.

„Interesovanje za pozorište je i u vreme pandemije veoma veliko. To pokazuje naša puna letnja scena na otvorenom u kojoj je obavezna maska, ali publika sedi bez razmaka. Nadamo se da ćemo od jeseni i u zatvorenim salama Beogradskog dramskog pozorišta imati pun kapacitet“, kazao je Radivojević.

Kako kaže, njujorški Brodvej je izašao sa tim modelom da će vakcinisani, ali i oni sa negativnim testom na kovid 19 moći u pozorište.

Naslanjam se na tu ideju. Ako najveća pozorišna industrija predlaže takav model, onda nema razloga da mi u Beogradu idemo mimo toga. Na taj način ćemo očuvati pune dvorane, a to je za sve iz pozorišta najvažnije“, kazao je Radivojević.

Direktor BDP naveo je još, kako kaže, da je posebno ponosan na odigravanje predstava na letnjoj sceni.

„Ideja je da svakog produženog vikenda, od ponedeljka do četvrtka, igramo po jedan naslov. Iza nas su predstave „Demokratija“ i „Sumrak bogova“. Pozivam publiku da do 3. oktobra pogledaju naše predstave“, kazao je Radivojević.

On je najavio premijeru prestave „Living room“ koja je zapravo autorski projekat Ersana Mondtaga kojom će 13. septembra biti otvoren Bitef festival.

„To je izvanredna predstava jednog od najtelontavinijih evropskih reditelja“, kazao je Radivojević i dodao da je u planu i premijera predstave „U raljama života“ 23. oktobra nastale po čuvenom romanu Dubravke Ugrešić, u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova.

„U glavnoj ulozi Štefice Cvek biće Iva Ivinčić“, kaže Radivojević.

Prema njegovim rečima, Beogradsko dramsko pozorište do kraja godine planira beogradsku premijeru predstave „Zelena čoja Montenegra“ po romanu Mome Kapora i Zuke Džumhura u režiji Nikite Milivojevića.

„Nedavno smo imali premijeru te predstave u amfiteatru manastira „Stanjevići“ u blizini Budve. Ta predstave je nastala u koprodukciji Budva grad teatra, BDP-a i Gradskog pozorišta iz Podgorice. Na sceni BDP-a biće premijerno izvedena 9. novembra“ kazao je Radivojević i dodao da je za sam kraj godine planirana koprodukcija sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.