U trendu

Radna verzija filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić

SARAJEVO – Sarajevo Film Festival ove će godine dan pre svečanog otvorenja Festivala, u četvrtak, 11. augusta u 20.30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola, upriličiti specijalnu predfestivalsku projekciju radne verzije filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić, najavili su organizatori festivala.

Jasmila Žbanić i produkcija Deblokada tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva.

Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma.

Ovo je unikatan proces gđe u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani.

Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika.

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa sa nekoliko zaposlenih napravio uspešnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i celu Jugoslaviju naprijed u – danas nezamislive – uspehe i prosperitet.

U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već 70-ih godina, email komunikaciju 80-ih, proizvodili su u svojim fabrikama i izvozili na sve kontinente.

Svaki radnik od firme je dobijao stan i besplatan godišnji odmor.

Kako je to bilo moguće? I da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? – pitanja su koja postavlja Jasmila Žbanić.

Ulaz na projekciju je besplatan, a besplatne ulaznice će biti dostupne od 1. augusta online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24). 28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar