U trendu

Rahlin: Osećam se dobrodošlo kao da sam srpski građanin

BEOGRAD – Violinista Julijan Rahlin izjavio je danas da je zahvalan za održavanje svakog koncerta u pandemijsko doba i da večeras u Kolarcu sprema raznovrsno muzičko putovanje za beogradsku publiku, pred kojom se uvek osećao dobrodošao, kao da je srpski građanin.

Rahlin je agenciji Tanjug rekao da će koncert u Kolarčevoj zadužbini (20:00) biti „fino putovanje od 18. do 21. veka“, sa delima kompozitora kakvi su Mocart, Vjenjavski, Debisi i Prokofjev.

Uz litvanskog muzičara koji decenijama unazad međunarodnu karijeru gradi iz Beča, nastupiće i njegova supruga violinistkinja i violistkinja Sara Mekerlevi, a pridružiće im se i njegova majka pijanistkinja Sofija Rahlina.

„Izvešću i komad koji je moj dragi prijatelj, veliki poljski kompozitor Kšištof Penderecki (1933-2020) napisao za mene. Za večeras smo pripremili raznolik repertoar, jer je Sara odlična violinistkinja i violistkinja. Menjaće se tokom večeri na dva instrumenta što je neobično. Sve će dodatno obojiti moja majka za klavirom“, rekao je Rahlin.

Prisetivši se da je u Srbiji počeo da nastupa još od ranih devedesetih, Rahlin je rekao da je to „predivno, značajno iskustvo“ i da ima „vrlo intenzivna sećanja“ na te dolaske.

„Uvek sam se ovde osećao dobrodošlim, kao da sam srpski građanin. Osećam se kao kod kuće u predivnoj, istorijskoj dvorani Kolarca, odakle nosim duboka sećanja na neverovatnu atmosferu, entuzijazam i način na koji se ovde sluša muzika. Volim dolaziti u Beograd i Srbiju“, rekao je Rahlin.

Violinista je istakao da su muzičari zahvalni „za svaki koncert koji mogu održati u ovim teškim vremenima“ pandemije, i da ga ispunjava „neverovatnom radošću i zahvalnošću“ činjenica da svira uživo na pozornici pred publikom, a ne preko televizije ili interneta.

„Pre korone bilo je normalno da dvorane budu pune, što je bilo divno, ali sada je drugačije. Sada vrednujemo svaki koncert daleko više. Svaka interakcija muzičara i publike je mnogo važnija nego ranije“, naglasio je Rahlin.

Posle Kolarca, Rahlin već ujutro putuje u Torino za novi nastup, kao jedan od brojnih koje će imati u narednom razdoblju širom Evrope, ali ne i u ostatku sveta.

„Moje turneje u Japanu, Kini, SAD, Južnoj Americi… Sve je otkazano. Ali moj koncertni kalendar što se tiče Evrope je ispunjen, i srećan sam zbog toga. Ne mogu dočekati da mogu putovati i preko okeana. Nadam se da ćemo se vakcinisati kako bi svet mogao da funkcioniše ponovo, da stavimo pod kontrolu ovaj grozan virus“, zaključio je Rahlin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.