U trendu

Raskošna lepota manastira „Gradac“ u novom svetlu

GRADAC – Projekat „Adaptacija spoljašnjeg osvetljenja kompleksa manastira Gradac“ uspešno je okončan u decembru u planiranom roku, saopštili su iz manastira.

Projekat je fininasiralo Ministarstvo kulture i informisanja, a izabrani izvođač bila je firma Elkoms.

Radovi po projektu odobrenom od strane Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu čiji je i bio kozervatorski nadzor trajali su od kraja septembra do početka decembra.

Glavni i odgovorni projektant i stručni nadzor je bio Dragan Mačužić.

Projektom adaptacije spoljašnjeg osvetljenja obuhvaćeno je dekorativno osvetljenje Bogorodičine crkve kao i funkcionalno osvetljenje kompleksa manastira Gradac sa parkingom i pristupnim stazama.

Konceptom osvetljenja manastira Gradac urađeno je isticanje gabarita objekata, sagledavanje objekta iz neposredne blizine kao i sa veće udaljenosti,isticanje geometrijskih formi objekta, isticanje kupola objekata i odgovarajuća prezentacija boja na fasadama objekata.

Dekorativnim osvetljenjem Bogorodičine crkve predstavljena je vertikalna hijerarhija objekta gde je svetlom najnaglašenija centralna velika kupola sa tamburima.

Intenzitet osvetljenja objekta ravnomerno raste prema najvišoj tački centralnog krsta objekta, a svetlom su obuhvaćeni svi arhitektonski elementi objekta.

Funkcionalnim osvetljenjem obezbeđen je ugodan i bezbedan boravak svih posetilaca kojih u toku godine bude i do 7000, kao i olakšano svakodnevno funkcionisanje sestrinstva manastira.

Osvetljenje pristupnih staza i parkinga uz povećanu bezbednost otvara i mogućnost posete većeg broja posetilaca u ranim večernjim satima, što do realizacije ovog projekta nije bilo moguće.

Osvetljenjem manastirskog kompleksa stvoreni su bolji uslovi za bezbedan boravak vernika, posetilaca i turista iz zemlje i inostranstva, čime je omogućen dostupan i siguran prijem i adekvatna prezentacija spomenika kulture uz proširenu i poboljšanu turističku ponudu i promociju kulturno – istorijskog nasleđa Republike Srbije.

Pravoslavni manastir Gradac izgrađen u poslednjoj četvrtini 13. veka. nalazi se u centralnoj Srbiji na obroncima Golije i zadužbina je kraljice Jelene, Nemanjić, žene kralja Uroša I.

U manastirskom kompleksu nalaze se dve crkve: veća crkva je posvećena Presvetoj Bogorodici, a manja Svetom Nikoli. Veća crkva bila je grobno mesto ktitorke manastira, Svete kraljice Jelene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar