U trendu

Raspisan konkurs za oslikavanje murala značajnih žena

BEOGRAD – Kulturni centar GRAD iz Beograda, Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije i sa gradovima u Srbiji, raspisali su konkurs kojim pozivaju sve zainteresovane street art umetnike da učestvuju u izradi murala posvećenim najznačajnijim ženama 20. i 21. veka.

Umetnici širom Srbije će putem ovog konkursa u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, koji traje do nedelje, 30. januara, imati priliku da oslikavanjem murala površine oko 4 x 4 metra), prikažu 10 izuzetnih žena.

Među izabranim ženama koje će biti inspiracija za murale su – revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke,sportistkinje, feministkinje.

Ono što im je zajedničko jesu njihova ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i ravnopravan položaj sa svetom muškaraca.

U okviru ovog projekta biće odato priznanje tim borbenim ženama – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti značaja ovih autentičnih heroina svog vremena.

Tako je planirano da se u Požegi oslika mural Mitre Mitrović (1912-1945), rođene u ovom gradu, koja je bila spisateljica, učesnica narodnooslobodilačke borbe i prva ministarka u istoriji Srbije.

Grad Aleksinac biće rezervisan za mural Jelene J. Dimitrijević (1862 – 1945) iz Kruševca – srpska književnica, dobrotvorka, pesnikinja, feministkinja i svetska putnica.

U Kragujevcu slikarsko delo predstaviće Ljubicu Marić (1909- 2003), prvu srpsku kompozitorku, a Kruševac je određen za Veru Nikolić (1948-2021), nedavno preminulu sportistkinju, atletičarku – trkačicu koja se takmičila na Olimpijskim igrama 1968. i 1972. godine.

Jovanka Bončić Katerinić (1887-1966) rodom iz Niša, biće tema murala u ovom gradu, kao prva žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera, a radila je u ovoj zemlji.

Evropska prestonica kulture Novi Sad biće domaćin murala o Verici Crvenčanin Kulenović (1920-2013), koja je bila je prva filmska rediteljka i scenarista u Jugoslaviji.

Beograd će biti posvećen dvema ženama – Gina Ranjičić (1830-1891) – prva poznata romska pesnikinja, pionir romske lirike u Srbiji i Jelisaveta Načić (1878-1955) – prva srpska žena arhitekta i prvi glavni arhitekta Beograda.

Grad Tutin će na konkursu dobiti mural Hafize Demirović (1928-2000) – prva Bošnjakinja advokat i poslanik u Skupštini Srbije, dok će umetničko delo u Grockoj biti posvećeno Branislavi Perović (1920-2008), učesnici Narodnooslobodilačke borbe, doktorki fizike i prvoj direktorki Instituta za nuklearne nauke.

Projekat se sprovodi u saradnji sa upravama svih spomenutih gradova, a sredstva za materijal i honorari za umetnike su obezbeđeni, dok radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe.

Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural, a ohrabruju se umetnici iz pomenutih opština da se prijave za izradu murala u svom gradu.

Realizacija projekta se planira u februaru i martu, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena.

Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na engleskom, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural na mejl nlmurali@gradbeograd.eu do 30. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.