U trendu

Ratkoviću i Ćurkoviću književna nagrada „Marko Miljanov“

PODGORICA – Književna nagrada “Marko Miljanov” Udruženja književnika Crne Gore (UKCG) dodeljena je književnicima Milenku Ratkoviću i Aleksandru Ćukoviću, prema odluci stručnog žirija, saopštio je Žiri.

Žiri UKCG radio je u sledećem sastavu: Višnja Kosović (predsednica), Perivoje Popović i Vladimir Č. Popović (članovi) i doneo je odluku o nagradi na održanoj sednici 2. maja u Podgorici.

Nagrada za 2021. godinu povodom značajnog jubileja – 75 godina postajanja i rada UKCG, svečano će 8. maja biti uručena laureatima Milenku Ratkoviću za knjigu “Čamac za žebe” i Aleksandru Ćukoviću za delo „Herostratov asistent“, ispred Muzeja Marka Miljanova.

Memorijalni muzej je posvećen životu, radu i delu Marka Miljanova, jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore, vojvodi, pesniku i državniku.

Otvoren je 23. oktobra 1971. godine stalnom muzejskom postavkom, a smešten je u rodnoj kući Miljanova na Medunu, naselju desetak kilometara udaljenom od Podgorice
Obrazloženje žirija nagrade “Marko Miljanov” kaže da je reč o renomiranim autorima sa dva generacijska, vokacijska i stilska pola, te tako laureati i “simbolično potvrđuju temeljne vrednosti kojima UKCG decenijama snaži i unapređuje književno i ukupno kulturno postanje Crne Gore”.

To neposredno i trajno stvaralačko književno nasleđe je postavljeno na temeljima narodne etike i epike, i posebno kroz neprolazna dela Petra Petrovića Njegoša, Marka Miljanova i Stefana Mitrova Ljubiše.

Pisac Milenko Ratković je doajen, jedan od najstarijih i najistaknutijih pisaca za decu, utemeljivač književnosti za decu i mlade u Crnoj Gori.

Nagrađena knjiga „Čamac za žebe“ potvrđuje njegovu plodotvornu misiju na način dostojan posebnog mesta u ukupnosti datog stvaralaštva na prostorima bivše Jugoslavije kroz skoro čitav životni stvaralački vek, navodi stručni žiri za autora, koji se nalazi u 10. deceniji života sa više od 75 godina stvaralačkog rada.

„On je dostojan pisac našeg detinjstva, čitanki i obaveznih lektira. Žiri oseća posebnu ličnu radost što se na ovaj način makar delom ispravlja nepravda prema stvaralačkom delu i ličnosti Milenka Ratkovića kao i prema celini književnosti za decu i mlade u Crnoj Gori“, zaključuje žiri u vezi ovog laureata.

Drugi dobitnik nagrade Aleksandar Ćuković je “izrazit predstavnik današnjeg vremena, u tako retkom istinskom razumevanju čovečnosti i već širokoj javnosti i izvan Crne Gore, dobro poznat kao agilni i predani književnik, publicista i urednik”, smatra žiri.

Njegovu nagrađenu knjigu „Herostratov asistent“ Žiri ove velike Nagrade doživeo je kao “paradigmu koja njenog autora čini jednim od vodećih stvaralaca najmlađe generacije što čvrsto povezuje sjajnu prošlost, širinu, domete i budućnost stvaralaštva” koje već decenijama neguje upravo UKCG.

Posebno je potrebno istaći da mitsku antičku ličnost imena Herostrat, Ćuković iz našeg veka posmatra u kontra smerovima tumačenja da li je taj grčki mladić iz davnina imao samo nameru da sebe učini slavnim ili je u isto vreme i pobunjenik pred činom neposrednog rođenja Filipovog sina Aleksandra, budućeg vladara – Velikog Aleksandra Makedonskog.

Kralj Filip po znamenitom Ciceronu („filipike“), poiman je kao tiranin, što žiri zaključuje da “nije samo naše vreme doba za tiraniju vlasti”.

Žiri smatra da su i većina odabranih dela na konkursu bila dostojna učešća na ovom velikom stvaralačkom takmičenju i izdvojila i druge knjige koje potvrđuju njihov dosadašnji književni renome i neminovno zaslužuju posebno mesto u “Leksikonu odlikovanih riječi” – parafraza podnaslova knjige Borisa Jovanovića.

Sa tim u vezi, Žiri je istakao upravo pisca Borisa Jovanovića i njegovo delo “Bog u birtiji”, kao i knjige – “Besanica” Milije Pajkovića i “Nenapisane reči” Danila Jokanovića.

Marko Miljanov Popović Drekalović (Medun, 1833 – Herceg Novi, 1901) bio je srpski i crnogorski književnik i vojvoda iz plemena Kuči, a vojvodske oznake mu je dao crnogorski knjaz Nikola I Petrović. Nakon oslobođenja Podgorice (1878) Marko Miljanov bio je jedno vreme gradonačelnik.

Tek se 50. godini Miljanović opismenio, a svoju poznu književnu delatnost smatrao je životnim zadatkom. Ostavio je iza sebe nekoliko važnih knjiga, kao “Pleme Kuči” i “Život i običaji Arbanasa”, ali njegovo najvažnije i najpoznatije delo jeste – “Primjeri čojstva i junaštva”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar