U trendu

Refract, prvi regionalni festival alternativne kulture

REFRACT je prvi regionalni festival alternativne kulture u nas (22-27. aprila). Organizator je Kulturni front Beograd i Dom omladine Beograda.
Refract out, prateći deo festivala, ove godine odvija se u Zrenjaninu 24-27. aprila.

Celloman, (Velika Britanija)
22. april 2002. u 22.00, Velika sala Doma omladine
„Ja radim u pop svetu, pa sam u toku sa hitovima, slušam klasičnu muziku kada se odmaram, a fan sam Boba Marlija. Tu ima mnogo čela, mnogo udaraljki, a i ambijentalnog. Takođe, ima i dosta istoka, jer sam živeo na Srednjem istoku dve godine.“
Radio je sa mnogim svetski poznatim imenima, od kojih izdvajamo: Incognito, D“Influence, Third World, Mick Jagger, Stereo MC“s, Smoke City, Da Lata, Lighthouse Family, Lynden David Hall, Take That, The Spice Girls, E17, Wet Wet Wet, Gabrielle, Duran Duran, Sonique.
Opširnije

Nova grupa (Hrvatska)
22. april 2002. u 20.00, Pogon Doma omladine
Schmrtz Teatar je osnovan 1995. godine kao nezavisna pozorišna trupa mladih ljudi koje je interesovalo pozorište, moderan primitivizam, alternativni načini života, i supkulturalne aktivnosti kao i recycling starih ideja o moderni i političkom uticaju.
Njih zanima i nostalgični pristup avangardnom pokretu 20. veka. Vrlo brzo su dobili dobru reputaciju i to zahvaljujući svom agresivnom pristupu i skandaloznim predstavama. Za pet godina uradili su oko 100 predstava, performansa, koncerata i drugih hepeninga.
Opširnije

Kuhinja
22. april 2002. u 19.00, Galerija 19 stepenika, Dom omladine
Kuhinja je naziv strip radionice koju je 1998. godine pokrenuo Aleksandar Zograf. U nameri da zaobiđe bilo kakve institucije, ovaj autor je u prostoru svoje vlastite kuhinje u Pančevu počeo da okuplja strip crtače – kako one već afirmisane, tako i potpune početnike.
Opširnije

Recreator i VJ Oxygen (Holandija)
23. april 2002. u 22.00, Klub Doma omladine
Recreator je bend koji integriše moćan zvuk i ritam Nika le Bita, atmosferičan i pun zvuk harfe i udaraljki Stiva Hubaka i zastrašujući itenzivne saksofon i flautu Tea Travisa.
Spoj monotonih ritmova tehna, eteričnih zvukova Dalekog istoka i kompleksnih tonaliteta džeza, Recreator stvara zapanjujuće originalnu muziku.
Opširnije

Bertranova lutka (Moskva, Rusija)
23. april 2002. u 21.00, Bitef teatar
Predstava u izvođenju trupe Černoe nebo beloe. Njihove predstave imaju uvek magičan prizvuk: kompjuterskografički pokreti igrača, fantastična muzika, prigušeno svetlo, kreiraju efekat nečeg nestvarnog – svet velike iluzije, ali u isto vreme, svet koji je vrlo blizu realnom. Ekipa je ostala ista od dana nastanka trupe: režiser Dmitri Arijupin, igrači: Marčela Soltan i Andrej Ivanišnev.
Opširnije

Stripburger, Marko Kociper i Katerina Mirovič
23. april 2002. u 19.00, Galerija 19 stepenika, Dom omladine
„Stripburger“ je jedini strip magazin koji je usmeren ka alternativnoj strip sceni, a prošle godine je nagrađen Alpx-Art nagradom u kategoriji najboljih fanzina. „Stripburger“ sa ponosom predstavlja izbor strip radova iz bivšeg socijalističkog bloka. Sa jedinstvenim pogledom na svetsku političku scenu ovi istočnoevropski strip umetnici imaju mnogo da ponude, ali retko se njihovi radovi vide u zapadnom svetu.
Opširnije

Beograd 2000-2001
24. april 2002. u 19.30, Maverik
Dokumentarni film o beogradskim muzičarima Anžea Peršina, u produkciji RTV Slovenija. „Materijal je urađen tokom dve nedelje od Božića do Nove godine 2001. Sagovornici deluju iskreni, spremni da pričaju, srećni da budu pitani.“ A sagovornici su: Srđan Anđelić, voditelj na B 92, Orgi iz „Neočekivane sile“, Bogi iz „Darkwood Dub-a“, Marko iz „Vroom-a“, Boki iz „Sunshine-a“, DJ Marko Nastić…
Opširnije

Memlah i Potus Ikar
24. april 2002. u 22.00, Klub Doma omladine
Memlah je prvi dub band iz Zrenjanina koji sa izvarendnim mladim bubnjarem, preciznom bas linijom i fenomenalnim zvukom gitare spaja zvuk klavijatura i trube, koja ponekad savršeno vodi celu priču koju Memlah pokušava da nam prikaže
POTUS IKAR (Pančevo). Autentični autorski repertoar, u okviru kog se u tragovima mogu naći razni uticaji, od psihodeličnog noise-a, preko ritmički potprženih fank momenata, do grotesknog kabaretskog pristupa muzici.
Opširnije

Gert 28 (Holandija)
24. aprila – 27. aprila, Izlog Doma omladine
2000. se u Labinu, u Hrvatskoj, predstavio radom Quo Vadis Car, automobilom na rasklapanje, koji je vozio po gradu.
Opširnije

„Antologija kratkih priča ex-Yu“, Goran Janković
24. april 2002. u 18.00, Maverik
Promocija knjige u izdanju KUD France Prešern, Slovenija.
Suština knjige: da se pod zadnju deceniju XX veka, u koju smo ušli u formi jedne države a iz koje smo izašli u formi pet, podvuče crta i da se pokuša sagledati šta se dogodilo u domenu kratke priče.
Opširnije

Plazmatik, Blashko, VJ Irena (Hrvatska)
25. april 2002. u 22.00, Klub Doma omladine
Marko Mihalinec / DJ Plazmatik: Muzičar (sample-designer), vođa nevladine organizacije Nomadi nuklearnog doba – multimedijalno pleme.
Blaž Habus / DJ Blashko: Bavi se elektronskom muzikom, produkcijom, DJ i live nastupima.
Irena Andreić / Eirenah: Aktivan član nevladine organizacije Nuclear Age Nomadz: Multimedia Tribe. Radi na projektima na polju dizajna (fleširanja) web stranica, dizajna multimedijalnih CD-ova, i ponekad layoutime magazina, plakata ili flajera, kao i na VJ projektima sa Plazmatikom u zagrebačkim klubovima, na Otokultivatoru (na Visu) i u K4 (u Ljubljani)
Opširnije

Amaterska teatarska grupa SIRA (Mostar, BiH)
25. april 2002. u 20.00, Pogon Doma omladine
Na festivalu Refract izvešće najnoviju predstavu Iza Bela. Predstava govori o otuđenosti pojedinca u potrazi za srećom. Radnja se vrti oko mladog transvestita koji beg iz lošeg života traži u klasičnoj muzici i sećanju na majku.
Opširnije

Pir za vreme kuge
25. april 2002. u 20.00, Pogon Doma omladine
Pozorišna predstava Dimitrija Stojanovića „Pir za vreme kuge“ jeste fantazija po motivima istoimene tragedije A. S. Puškina. Puškinovo delo poslužilo je kao povod za bavljenje jednom originalno beogradskom temom – eskapizmom parova u toku poslednjih deset godina, periodom moralne i materijalne erozije u Srbiji, kao i za potragu za novim izražajnim pozorišnim sredstvima u uslovima siromašnog pozorišta.
Opširnije

Virvel (Jugoslavija)
25. april 2002. u 22.00, Klub Doma omladine
Debi album je sniman u low-fi uslovima, ali to ne treba uzeti za manu, naprotiv. Na ovaj način bend gradi svoj jedinstveni zvuk, sa prepoznatljivim primesama home-made snimaka. Nakon nekoliko uspešnih nastupa koji su pratili izlazak albuma, mediji Virvel upoređuju sa velikim bendovima sličnog žanra – tj. kao mešavinu Yo La Tengo, Quickspace, Mogwai, Godspeedyoublackemperor, Stereolab…
Opširnije

„Krautrok“ (Republika Srpska)
25. april 2002. u 18.00, Maverik
Promocija knjige Bore Petkovića i projekcija filma „Can Free concert“ režisera Petera Przgoda. „Iako živimo u vremenu u kojem su čuda uglavnom negativnog predznaka, sasvim normalna pojava knjige koja se bavi fenomenom kojim se čak ni na prostorima stare Jugoslavije niko nije bavio, jeste zaista u toj kategoriji. Riječ je o izvorno njemačkom doprinosu rokenrolu, a koji je kao esencijalan i unikatan prepoznat tek kasnije kada su desetine, i to najvažnijih kreatora alternativnog zvuka, to javno priznale.“
Opširnije

Hajner Kruze/ a.k.a The Green Man, (Keln, Nemačka)
26. april 2002. u 22.00, Pogon Doma omladine
Hajner Kruze (Heiner Kruse) The Green Man je kompozitor, DJ i producent koji vodi i vrlo cenjenu etiketu Basswerk Records. Kombinujući mnoštvo stilova ranih 90-ih, Kruze je bio inficiran jungle/breakbeat virusom još na početku i vrlo brzo počeo da snima za potrebe svojih setova.
Opširnije

Starry Frigate, The Pantomime Theatre (Kišnjev, Moldavija)
26. april 2002. u 20.00, Pogon Doma omladine
Starry Frigate čine Mihail i Galina Larin. Počeli su sa radom 1982. kao pozorišni studio za rad sa decom. Prvi članovi trupe bili su neistrenirani učenici puni entuzijazma i ljubavi prema fantastici i umetnosti. U želji da stvore nešto neuobičajeno i interesantno, pantomimu su izabrali kao način kreativnog izraza.
Opširnije

Jamaican Jukebox (Holandija)
27. april 2002. u 22.00, Pogon Doma omladine
Jamaican Jukebox je putujući sound system koji pušta isključivo jamajkansku muziku i to ispod bambus scenografije koju su sami napravili. Repertoar se kreće od calypso, mento, grounation, reggea, rocksteady, ska i drugih stilova. Na Exit festivalu u Novom Sadu imali su deset dana nastupa na Regge stage-u.
Opširnije

Sikter (BiH)
27. april 2002, Pogon Doma omladine
„Sikter“ je nastao sasvim slučajno jedne prolećne večeri 1990. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu odigravalo se brucoško veče. Svirale su tu razne grupe da razonode novopečene studente. Faris, Bure, Ćamo, Davor Tadić i Čola bili su takođe prisutni. Niko od njih nije bio student Likovne akademije, ali pošto su voleli da se druže sa mladim umetnicama, došli su da pohađaju to veče. Kada je na binu izašla grupa „Regina“, nakon četiri-pet isto tako „odličnih“ bendova, njihovom strpljenju je došao kraj. Pomenuta petorica mladića popela se na binu, otela instrumente, rekla „sikter“ momcima iz Regine, i zaprašili. To je bio prvi nastup „Siktera“ ikad.
Opširnije

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.