U trendu

Rekonstruisana lica tri egipatske mumije na osnovu DNK

ARLINGTON – Američka kompanija za DNK tehnologiju Parabon Nano Labs sa sedištem u severnoj Virdžiniji, uspela je da rekonstruiše lica tri egipatske mumije na osnovu uzoraka njihove DNK.

U izveštaju kompanije se navodi da su lica rekontruisana na osnovu ekstrakcije DNK iz mumija i da je reč o muškarcima, starosti do 25 godina koji su imali svetlosmeđu kožu, tamne oči i kosu.

U ovom projektu američka kompanija se koristila i rezultatima istraživanja Instituta Mak Plank za nauku o ljudskoj istoriji i Univerziteta u Tubingenu u Nemačkoj, a čiji su naucnici uspeli da izvuku genetski materijal iz 151 egipatske mumije iz razdoblja od 2.400 do 1.600 godina pre n.e, preneo je izraelski dnevnik Džeruzalem post.

Studija objavljena u casopisu Nejčr smatrana je značajnim otkrićem i uspehom jer se pod uticajem tople i vlažne klime na Bliskom istoku ostaci DNK lako oštete.

Tri mumije s kojih je kompanija Parabon Nano Labs preuzela DNK otkrivene su na drevnoj lokaciji Abusir el-Melek pored Nila u srednjem Egiptu.

Osnovana 2008. godine kompanija Parabon je često hvaljena zbog svog doprinosa kriminalističkoj forenzici, ali i kritikovana zbog navodnog zadiranja u lične slobode osoba koje su predmet kriminalističke istrage.

Među alatima koje je kompanija razvila je tehnologija koja omogućava rekonstrukciju fizickog izgleda osobe na osnovu njenog genetskog materijala, što je tehnika koja se naziva fenotipizacija DNK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.