U trendu

Renesans slavi pola veka u subotu u Domu omladine

BEOGRAD – Ansambl rane i tradicionalne muzike Renesans održaće povodom 50 godina rada slavljenički koncert u subotu, 16. oktobra, u 20 časova u velikoj dvorani Doma omladine Beograda (DOB), najavio je organizator.

Renesans je osnovan 1969. godine u Beogradu, kao ansambl koji izvodi dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda, a tokom pola stoleća održao više od četiri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku i severnoj Africi, saopštio je DOB.

„Program koncerta obuhvata muziku nastalu u periodu od 14. do 18. veka, kroz epohu srednjeg veka, renesanse i baroka. Poslednji segment programa je posvećen starim srpskim igrama iz 19. veka”, najavio je jedan od osnivača ansambla Ljubomir Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, celokupan program članovi ansambla će kao i uvek odsvirati „na kopijama instrumenata iz navedenih epoha, što samom koncertu daje autentično tumačenje muzike davno prohujalih vekova“.

„Od slavnih kompozitora čija će dela biti izvedena, svakako se izdvajaju Johan Sebastijan Bah i Džon Daulend, kao i slavna srednjovekovna zbirka ‘Kantigas de Santa Marija’”, naveo je Dimitrijević

Beogradski muzičari su jubilej već obeležili diskogrfski dvostrukim CD-om „50 godina ansambla Renesans“ (2019), a objavili su i album „Evergreen forever“, koji predstavlja iskorak iz standardnog repertoara ansambla pošto sadrž i neke od najvećih hitova pop i rok muzike interpretirane na istorijskim instrumentima srednjeg veka, renesanse i baroka.

„Atmosfera među članovima Renesans odiše, kao i u proteklih pet decenija, stvaralačkim nabojem, radošću i željom da zvuci starih instrumenata i dela neopisive lepote, dopru do svakog slušaoca“, naveo je Dimitrijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar