U trendu

Retrospektiva Miomira Grujića Fleke u Salonu MSUB

BEOGRAD – Retrospektivna izložba Miomira Grujića Fleke (1954-2003), kultne ličnosti beogradske umetničke scene 80-ih i 90-ih godina, biće otvorena sutra u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB).

Izložba je nastala u saradnji sa Nezavisnom umetničkom asocijacijom Remont, u čijoj će galeriji biti predstavljeni njegovi dosad neizlagani radovi i koja je izdavač monografije o njegovom kompleksnom multimedijalnom stvaralaštvu.

Retrospektivni projekat, čija je kustoskinja Darka Radosavljević Vasiljević, koja je i urednica monografije, nazvan je „Javni ilegalac“ – kako je Fleka često sam sebe nazivao.

Izložba u Salonu MSUB, kao kompleksan poduhvat predstavljanja Flekinog značaja, fokusirana je na njegov kratak opus vizuelnog umetnika, koji je manje poznat javnosti, ali svakako uključuje druge interdisciplinarne segmente, izuzetno važne za percepciju njegovog stvaralaštva.

Izložba je koncepcijski podeljena na tri zone.

Prva „Identitet versus autoritet“ inspirisana je izjavom, naslovom jednog od intervjua, i predstavlja kultne tekstove ovog autora.

Druga je Instinkt zona, inspirisana kultnim Flekinim tekstom „Instinkt-ultrazona“ i bavi se njegovim vizuelnim/slikarskim radovima 80-ih godina.

Treća, Zombi zona u formi dokumentacije, ali i audio-video radova, ukazuje na neuništivost njegovog duha, društveni angažman i kreativnu snagu.

Budući da je tokom pripreme projekta otkriven fascinantan broj crteža i grafika na temu ženskog akta, u galeriji Remont od 26. aprila biće premijerno predstavljeno tridesetak aktova nastalih od sredine do kraja 80-ih godina (Akt by Fleka).

Retrospektivu prati i monografija na 280 strana, koja predstavlja kompletno i kompleksno stvaralaštvo Grujića.

Rođen 1954. godine u Šapcu, Miomir Grujić Fleka studirao je pravo i slikarstvo u Beogradu. Diplomirao je 1985. na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU), gde je i magistrirao 1987.

Od sredine 70-ih godina bio je aktivan na kulturnoj i društvenoj sceni kao inicijator i organizator različitih programa, novinar i multimedijalni umetnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.