U trendu

Retrospektivna izlozba slika Urosa Predica i vođena tura

NOVI SAD – Galerija Matice srpske organizovala je specijalno vođenu turu kroz izložbu „Uroš Predić život posvećen lepoti i umetnosti“ koja sadrži 140 eksponata.

Posetiocima su detaljno objašnjena neka od najznačajnijih dela proslavljenog srpskog slikara, imali su uvid u više od 100 Predićevih dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva, kao i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila dostupna javnosti.

Ovo je mesec kada Galerija Matice srpske obeležava 175
godina od osnivanja, pa se kroz priču o liku i delu ovog velikana srpske kulture i umetnosti, istovremeno ukazuje na temeljne vrednosti Galerije Matice srpske: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima, kao i na značaj ovog slikara za srpsku istoriju umetnosti.

Upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski kaže da je ovo prva velika retrospektiva dela Uroša Predića posle 25 godina.

„Kada je Galerija Matice srpske obeležavala 150 godina postojanja priređena je velika izložba koja je tada bila prikazana u Novom Sadu i u Beogradu. Novi jubilej, 170 godina je pravi trenutak da ponovo javnosti predstavimo Uroša Predića“, rekla je ona.

Palkovljević Bugarski kaže i da su želeli da pokažu ono što je dao nacionalnoj kulturi.

„Zato smo uradili reperezentativan odabir radova. Imamo čitav niz pratećih sadržaja: prilagodili smo izložbu osobama sa invaliditetom, mladima i starima. Objavili smo publikaciju za decu, strip za mlade, publikaciju na brajevom pismu. Uz pomoć OTP banke u galeriji je ugrađen spoljni i unutrašnji lift. Sve je u duhu titule Evropske prestonice kulture“, rekla je ona.

Stvarajući neprekidno više od osam decenija Predić je ostavio izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1700 dela, u kojem je ostvario visoke domete.

Izložba obuhvata preko 140 eksponata, više od sto Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića.

Pod galerijskim krovom su umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja publici pružaju uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića.

Autorka izložbe Snežana Mišić kaže da su među slikama i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge.

„Pored umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti. Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, predstavljaju se Predićeva osnovna tematska opredeljenja“, ističe Mišić.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Novi Sad, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i ĐOR osiguranje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.