U trendu

Rezidenti ovogodišnjih Ukrštenih rezidencija iz Francuske

PANČEVO – Radovi Kler Bro i Ilije Jakovljevića, ovogodišnjih izabranih autora programa Ukrštene strip rezidencije, biće jedan od izložbenih segmenata u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu u okviru 7. Nova festivala, koji će se održati od 5. do 15. oktobra, saopštila je danas direkcija manifestacije.

Ovu postavku čine radovi ovih autora iz stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu.

Projekat “Big Rock Energy” Ilije Jakovljevića radi se o sci-fi komediji koja kroz “lowbrow“ humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti.

Kler Bro će predstaviti projekat “Cmizdrenje“ (“La Ćiâle“), fiktivnu priču u boji o pustolovinama glavne junakinje kojoj se dešava čitav niz neprijatnih stvari usled kojih ona “tone u stanje paklene plačljivice“.

Po rečima direkcije manifestacije, pored dosadašnjih radova Bro i Jakovljevića, u izložbenom segmentu posvećenom delima užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za drugi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, biće predstavljeni i njihovi projekti na kojima su radili ili će raditi tokom umetničkih rezidencija.

Kler Bro je diplomirala na Visokoj školi lepih umetnosti u Anžeu.
Pri izdavačkoj kući “Asosiejšn“ je objavila stripove “Mambo“ (2011), koji je ovenčan nagradom “Artemizija“ za najbolji ženski strip, i “Alma“ (2014), a za izdavačku kuću “Kasterman“ je adaptirala disertaciju iz sociologije “Gradilište – zabranjen pristup“ (2016).

Trenutno završava “Cmizdrenje“, francusku tragikomediju u formi stripa, kao i strip “Šuma, istraga Kler Bro“.

U januaru 2021. godine objavila je prvu knjigu za decu “Poni u Parizu“ u izdanju izdavačke kuće “L’Ecole des Loisirs“.

Ilija Jakovljević se od 2016. godine bavi andergraund stripom, koje je prvobitno objavljivao na svojoj Fejsbuk stranici, a u periodu od 2016. do 2019. godine objavljuje fanzine “Vrag & Sin”, “Septička Jama”, “Oktobarfest 1 i 2” i “Satanico”, a 2020. godine objavljuje fanzin “Slepac“.

Poslednjih godina njegovi radovi bili su izlagani na Festivalu Srpskog Podzemlja u Novom Sadu, “24h Crtanja Stripova“ u Beogradu i Nova Festivalu u Pančevu.

Nova festival organizuje Agencija “KomunikArt“ uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.