U trendu

Ristić: Željeni kandidat; Vukićević: Procedura u toku

BEOGRAD – jedan od kandidata za upravnika Narodne biblioteke Srbije (NBS), istoričar Dejan Ristić, ocenio je danas da je odluka ministra kulture Vladana Vukosavljevića da za tu funkciju predloži DIREKTORA ZAVODA ZA PROUČAVANJE KULTURNOG RAZBITAK Vuka Vukićevića od početka bila dobro isplanirana.

„Večernje novosti“ objavile su da je Ministarstvo kulture i informisanja usvojilo predlog Upravnog odbora NBS da se za upravnika te nacionalne institucije imenuje Vuk Vukićević i svoje mišljenje prosledilo Vladi Srbije, čija reč je poslednja u ovoj proceduri.

Vukosavljević je „prihvatio ovu po svemu sudeći od samog početka dobro ‘navigovanu’ i sinhronizovanu ocenu UO NBS i svog željenog kandidata predložio Vladi Srbije za novog upravnika NBS“, rekao je Ristić za Tanjug.

U odluci UO, koja je doneta jednoglasno i prosleđena ministarstvu,
navodi se da je obavljen razgovor sa šestoro kandidata, uz Vukićevića i sa Laslom Blaškovićem, Dejanom Ristićem, Jasminom Ahmetagić, Miloradom Vučkovićem i Nenadom Kebarom.

Ristić je na svom Fejsbuk profilu napisao je da je iz medija saznao da je Upravni odbor NBS njegovu kandidaturu ocenio „formalno prihvatljivom“, ali uz objašnjenje da da nema „tražene četiri godine radnog iskustva na čelnim pozicijama“.

„Drugim rečima, Upravni odbor NBS je konstatovao da formalno ispunjavam sve kriterijume, ali da ih zapravo i ne ispunjavam. Ta ocena je dosta neobična, nespretna i potpuno protivpravna“, ocenio je Ristić.

Dodaje da je „Upravni odbor NBS konstatovao da očito željeni kandidat, koji ima manje od tri godine radnog iskustva u kulturi i isto toliko radnog iskustva na poslovima rukovođenja u kulturi ,ispunjava traženi uslov.

„Ministar je prihvatio ovu po svemu sudeći od samog početka dobro ‘navigovanu’ i sinhronizovanu ocenu Upravnog odbora NBS i svog željenog kandidata predložio Vladi Srbije za novog upravnika NBS. Stiče se utisak da članovi Upravnog odbora NBS, zajedno s ministrom Vukosavljevićem, očito slabo stoje sa osnovnim računskim radnjama sa jednocifrenim brojevima stoga što pokušavaju da nas uvere da je tri veće, a šest manje od četiri“, zaključuje Ristić.

Prema oceni UO NBS, Vuk Vukićević je ponudio „ozbiljan program rada i uspešno ga obrazložio“.

Konstatovano je da se bavio različitim oblicima komunikacije i da je obavljao različite poslove u kulturi: savetnik ministra kulture, generalni sekretar Udruženja izdavača i knjižara Srbije, nastavnik na Računarskom fakultetu, urednik u izdavačkim kućama…

Vuk Vukićević se takođe oglasio na Fejsbuku tekstom u kojem je naglasio da je u interesu istine potrebno da demantuje tvrdnje Dejana Ristića da kao kandidat za upravnika Narodne biblioteke Srbije ne ispunjava uslove, jer nema najmanje deset godina iskustva u kulturi, od čega četiri godine na poslovima rukovođenja.

„Od 1. juna 2017. radim kao direktor u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, republičkoj ustanovi kulture gde organizujem i rukovodim radom ustanove i staram se o zakonitosti njenog rada. Od 2010. do 2016. vršio sam dužnost generalnog sekretara Udruženja izdavača i knjižara Srbije, u kome sam, takođe, bio stalno zaposlen na neodređeno vreme. U skladu sa statutom ovog udruženja koje je 2011. steklo status reprezentativnog udruženja u kulturi, generalni sekretar je lice koje rukovodi stručnim, administrativnim, finansijskim i drugim službama i odgovara za njihovo blagovremeno i zakonito delovanje“ piše Vukićević i dodaje da je obavljao i poslove posebnog savetnika ministra kulture i informisanja od septembra 2016. u trajanju od sedam meseci.

Kako navodi, od 2002. do 2005. godine bio je stalno zaposlen na neodređeno vreme kao urednik u izdavačko-knjižarskom preduzeću Evro u kojem je rukovodio poslovima i produkcijom naslova iz oblasti književnosti, knjiga za decu i omladinu i drugih izdanja.

„Pored ostalih poslova, bio sam direktor Organizacije za ostvarivanje reprografskih prava, koja je dobila dozvolu za rad od strane Zavoda za intelektualnu svojinu i time pravo da jedina u zemlji ostvaruje kolektivna prava autora i izdavača štampanih dela. 2001. godine sam imao staž u kulturnoj tački Evropske vnije u Velikoj Britaniji, ‘Euklidu'“, naveo je Vukićević.

On je na kraju zaključio da je procedura za izbor direktora i dalje u toku i da se nada se da će se okončati na način koji je najbolji za Narodnu biblioteku Srbije i u skladu s javnim interesom u oblasti kulture, kome se, kako je istakao, „uvek trudio da bude posvećen“.

Vukićević je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2000. godine i stekao Evropsku master diplomu menadžmenta u kulturi na Visokoj školi za ekonomiju i menadžment u Dižonu, u Francuskoj, 2001.

Odbranio je doktorat na katedri za menadžment u kulturi i medijima Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.