U trendu

Rock Star Fest: Nastupali Vatreni poljubac, Divlje jagode, Dr Nele Karajlić

BEOGRAD – Prvo izdanje festivala “Rock Star Fest” nastavljeno je protekle noći uz rok bendove “Vatreni poljubac”, “Divlje jagode” i muzičara Dr Neleta Karajlića.

Prethodno su svirale rok grupe “Epilog” (Kragujevac), “Teška industrija (BiH) i Jurica Pađen i “Aerodrom” (Hrvatska).

Bend „Vatreni poljubac“ je hard rok – hevi metal sastav osnovan 1977. u Bosni i Hercegovini, čiji je vođa kompozitor, tekstopisac, pevač i gitarista Milić Vukašinović, koji sebe naziva „doktorom za rokenrol“.

Uvek maksimalno raspoloženi Milić sav u crnom, kožnoj jakni i sa šeširom, što mu je imidž od početka karijere, odmah je prvom pesmom poručio „Hej, sve je okej“.

Dalje je neumorni mužičar pevao nove svoje stavove – „Život je k’o fol kad nije rock ‘n’ roll“ i posebno duhovitu, lucidnu i otkačenu pesmu
„Tike tike tačke“.

Naravno, ne sme nastupa biti bez upravo identiteta grupe u vidu hita „Doktor za rock ‘n’ roll“ koji su svi horski pevali sa uživanjem.

Hard rok sastav „Divlje jagode“ iz Bosne slavi jubilej 45 godina karijere i skoro su imali uspešan tročasovni rasprodat koncert u Mts Dvorani. Frontmen Sead Lipovača Zele – gitarista, kompozitor i autor pesama, sa svojom ekipom izuzetnih muzičara eksplozivno je započeo nastup sa žestokim hitom „Motori“.

Repertoar je oduševljavao masu na Sajmu – „Šejla“ je kao uvek otpevana sa publikom vernoj tvrdom rokenrolu i snažnim gitarskim atrakcijama, uživanje za sva čula.

Večeras je bend „Divlje jagode“ maksimalno ispoštovao publiku i pružio im set listu koju žele – „Let u drugi svijet“, „Ciganka“ sa moćnom bojom glasa Livia Beraka.

„Sad ćemo jednu staru pesmu koju sigurno svi znate“, lider Zele je najavio „besmrtnu“ rok baladu „Krivo je more“, i na bini se pojavio prvi pevač hard rok grupe – Ante Toni Janković koji je i dalje sjajnim glasom nostalgično podsetio na neprolaznu vrednost kompozicije.

Numera „Kap po kap“ je svakako oborila s nogu čitavu halu, a tek početne taktove su krenuli sa baladom „Marija“, ali je Lipovača ipak zastao i objasnio – „Žao mi je, za ovu pesmu sada nemamo vremena“.

Za sam kraj su ostavili hit „Divlje jagode“, kako nosi i naziv benda osnovanog 1977. prema istoimenom švedskom filmu Ingmara Bergmana, daleke 1957. godine.

Dr Nele Karajlić i njegov prateći bend „Osiromašeni uranijum“ krenuli su veoma jako sa antologijom „Bos ili hadžija“ sa refrenom koji uvek oduševljava – „Moj burazer živi od starog pravila – il’ si bos il“ si hađzija“.

Retko svestrani umetnik Nele – muzičar, scenarista, pisac, reditelj, glumac, jedan je od omiljenih regionalnih autora u čitavom regionu, ranije slavan kao pevač i tekstopisac sarajevske rok grupe „Zabranjeno pušenje“, čije je hitove večeras sa ljubavlju darivao hipnotisanoj publici.

Uvek savršen šoumen, animator svoje verne publike, Dr Nele Karajlić ili Nenad Janković, kako mu je pravo ime, obično ne dozvoljava publici da se opusti, već ih bodri i podstiče da što više skaču, tapšu i pevaju sa njima.

Hitovi „Nedelja kad je otiš’o Hase“ ili „Guzonjin sin“ poremetili su čitavu salu, a Nele sa neverovatnom energijom je skakao po bini i nije mu nimalo smetalo kad su ga fanovi iz prvih redova malo polili pivom, naprotiv, poslao im je poljubac.

Usledila je balada „Fikreta“, jedinstvena pesma koja ima i još dva naziva „Posljednja oaza“ i „U lošoj formi sam“, i Nele se obradovao što vidi toliko upaljenih mobilnih telefona pred sobom.

„Ranije su se palile šibice na koncertima kako se sjećam, a evo sad samo telefoni, da vidimo ko ima Samsung, Nokia, Huavej“, našalio se muzičar.

Svakako da svi uživaju kad se čuje „Balada o Pišonji i Žugi“, čitava epopeja rok folk hit „Ženi nam se Vukota“, za film „Crna mačka beli mačor“ (1998) Emira Kusturice.

Na samom kraju Nele je izveo čuvenu „Zenicu Blues“ u dužoj verziji na opštu euforiju publike, predstavio svoj uigran bend (gde dominira gitarista Ivan Zoranović Kiza) i time završio najduži nastup od svih bendova, a i izazvao ubedljivo najviše oduševljenja.

YU Grupa postoji pune 52 godine, i nedavno su imali veliki spektakl koncert na Stadionu Tašmajdan povodom pola veka uspešne rokenrol karijere sa 12 albuma.

Ove noći su pružili set od zaista velikih hitova iz veoma plodne karijere.

Do ranih jutarnjih sati publici će se predstaviti još “Atomsko sklonište” i ”Osvajači” i time će se zaokružiti maraton od devet rokenrol bendova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar