Rodenov „Mislilac“ u Luvru u Abu Dabiju

ABU DABI – Rodenov „Mislilac“, verovatno jedna od najpoznatijih skulptura svih vremena koja prikazuje čoveka pognute glave naslonjene na ruku u sedećem položaju, našao je novi dom u Luvru u Abu Dabiju.
Bronzana skulptura, na pozajmici iz Rodenovog muzeja u Parizu, godinu dana, jedan je od originalnih odlivaka koje je napravio Ogist Roden, između 1881. i 1882. godine.
„Sama skulptura je veličanstvena i izuzetno je moćna“, rekla je Suraja Nudžaim, zadužena za kolekcije u muzeju u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Roden je jedan od najslavnijih i univerzalnih umetnika, tako da zaista moramo da ga imamo u Luvru u Abu Dabiju“, dodala je ona.
„Mislilac“ je jedno od nekoliko Rodenovih dela u Luvr Abu Dabiju, od kojih su neka pozajmljena, a druga deo stalne kolekcije.
Muzej, koji je dizajnirao francuski arhitekta Žan Nuvel, sa kupolom geometrijskih oblika u arapskom stilu, predviđen je kao most između istoka i zapada.

Galerije prikazuju jedna pored druge budističke, hrišćanske, islamske i jevrejske artefakte kako bi istakli univerzalne vrednosti.

Kolekcija uključuje arheološka „čuda“, poput jednog od najstarijih pronađenih Kurana koji potiče iz oko 900. godine, kao i modernističkih dela Pola Gogena i Pabla Pikasa.
„Mislilac“, koji se prvobitno zvao „Pesnik“, bio je deo Rodenove kompozicije „Vrata pakla“, koja prikazuje scenu iz Danteovog „Pakla“.
Originalna skulptura, visoka nešto više od 70 centimetara, nalazi se na vrhu kapije, a veruje se da prikazuje samog Dantea. Prvi put je pojedinačno izložen 1888. godine, pre nego što je uvećan 1904. godine.
Mnogo velikih odlivaka „Mislioca“ danas postoje širom sveta, uključujući i onaj u bašti Rodenovog muzeja u Parizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.