Rodenov muzej u Filadelfiji obeležava stotu godišnjicu smrti skulptora

Skulptura Ogista Rodena „Poljubac“ biće centralno delo postavke na temu strasti u Rodenovom muzeju u Filadelfiji pripremljene povodom 100. godišnjice smrti francuskog skulptora.

Mermerna skulptura „Poljubac“ prikazuje par u ljubavnom zagrljaju. Specijalna postavka povodom godišnjice obuhvata 16 skulptura od mermera, bronze i gipsa koje prikazuju parove, uključujući muškarce i žene, majke i decu, žene koja drži mrtvog ljubavnika i druge razigrane komade.

Jedan od komada „Prokleti“ uključen u postavku je čak i Roden smatrao suviše smelim da prikaže za života, a reč je o dve žene u strasnom zagrljaju.

Roden je umro u novembru 1917.

„Roden istražuje ideju para kroz želju, privlačnost, odbojnost i stid. Tako strast izgleda u rukama Rodena“, rekla je kustos muzeja Dženifer Tompson.

Postavka je deo celogodišnjeg programa obeležavanja stote godišnjice smrti umetnika koji će biti priredjen u brojnim umetničkim muzejima širom sveta, sa Rodenovim muzejom u Parizu kao centrom. Javni programi i izložbe navedeni su pod haštagRoden100, gde se skupljaju informacije o čoveku koji se smatra ocem modernog vajarstva.

Verzija „Poljupca“u Filadelfiji je kopija koju je naručio 1926. pozorišni magnat Džul Mastbaum. Rodenov muzej otvoren 1929. bio je Mastbaumov poklon gradu. Mastbaum se upoznao sa Rodenovim radom tokom posete parizu 1923. godine.

Mastbaum je unajmio dvoje arhitekata rodjenih u Francuskoj koji žive u Filadelfiji Pola Krea i Žaka Grebera da osmisle muzej, napravljen po uzoru na dvorac iz 17. veka koji je Roden očuvao u svom domu u Medonu. U muzeju je zbirka od više od 140 skulptura u bronzi, mermeru, gipsu, kao i crteži, pisma i knjige.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.